Til strandjagten er nærmest umulig, at undvære et par waders.

Der findes flere forskellige typer af waders og til forskellige priser, de kan alle benyttes til strandjagten og har forskellige egenskaber.


waders

Foto: Claus Lind Christensen


 • PVC waders

  Er billige og absolut ingen varme i dem. De kan være gode først på sæsonen hvor der er lunt i vejret. Sikkerhedsmæssigt er de ikke ret gode der er ingen opdrift og da de sidder løst på kroppen, kan kan indeholde meget vand. Det er en farlig cocktail, selv på lavt vand.
 • Neopren waders

  Her skal man være opmærksom på, at de laves i mange forskellige priser og kvaliteter, med dertil hørende styrker og svagheder. De kan fås i flere farver, og camoflage typer. De kan i visse tilfælde være svære at reparere ved utætheder. Det er faktsik nemmere at reparere en stor revne end et lille hul.

  Neoprene waders har et par gode egenskaber, de er varme, sidder tæt til kroppen og har opdrift. Skal man arbejde meget med årene eller trække prammen langt, ja så kommer man til at svede. De er rigtig gode når det bliver koldt og man skal ligge stille længe i prammen. Så holder de godt på varmen.

  Der er mange teorier, om denne opdrift er en sikkerheds risiko hvis man falder i vandet. Dermed kan det være benene der bliver holdt flydende og hovedet der kommer under vand. Denne teori holder dog ikke helt stik. Ved strandjægerskydningen er det prøvet flere gange, at springe i vandet med flydedragt og neoprenwaders uden på. Alt tyder på er det er en tryk oplevelse. Det kan kun anbeflales, at man selv, under trykke forhold prøver, at springe i vandet med neonprene waders.
 • Åndbare waders

  Disse waders er dyre og fåes som neoprene waders i forskellige kavaliteter, det er kun en skal, de holder ikke på varmen. Fordelen er at de er lette og med en god bevægelighed. De sidder forholdsvis tæt til kroppen. Det jeg høre er, at de er knap så holdbare som neoprene waders, og dermed en smule sårbare i det hårde miljø i en pram. Min vurdering er at sikkerhedsmæssigt er de ikke bedre end neoprene men bedre end pvc waders.
Af: CHC