Hvilket gevær er så bedst side-by-side, over-and-under, halvautomat eller pumpgun ?


waders

Geværet er naturligvis et af de centrale elementer i jagten. Her kan jeg ikke anbefale at bruge et dyrt gevær med fine graveringer i låsen og udskæringer i skæftet, for der er kun en ting at sige om strandjagt og geværer – geværet har et hårdt liv ude på vandet. Syntetiske skæfte syntes jeg er rigtig godt, det kan tåle livet på vandet og giver et godt greb selv om det er vådt


Som nævnt er strandjagtten hård ved sit gevær, heldigvis er de fleste våben bygget til, at blive brugt og med den rette pleje kan næsten alle våben holde til mosten.


Udgangspunktet for valget er : ”Hvad har jeg det godt med ?” for det er jo en selv som person der skal bruge geværet. Derfor er det vigtigt, at det passer til dig og gør noget ud af at, få det tilpasset til dig.
Da jagten på vandet er alsidig andefuglejagt efter gæs og dykænder som er ret skudstærke fugle og svømmeænder som er mere normale skudstærke, er det nødvendigt, dit gevær kan holde til hårdt ladet patroner og måske lidt tungere ladninger end til landjagten.

Udskiftelige choke er også, at anbefale da det giver flere muligheder for, teste skudbilleder med store og mindre hagl, i forskellige ladninger. At geværet er tilpasset dig og du kan lave gode skudbilleder med en god dækning er vigtig i forhold til at reducere anskydninger.


Herefter kommer der naturligvis en række praktiske detaljer, som kan være med til, at afgøre hvilket våben der lige er dig.

 • Side by side

  Kræver ikke meget plads, at lade på selv om det skal knækkes. Sørg for, at holde løbene ud over bådkanten, når der skal lades eller genlades.
 • Over og under

  Kræver lidt mere plads når det skal knækkes eller genlades. Her kan det være svære, at holde løbene, så de ikke peger ned i båden eller på en selv. når man ligger ned i prammen. Patroner kan også nemt falde ud af løbene, når man ligger ned og skal genlade.
 • Halvautomater

  Er nem at håndtere i prammen, man kan altid holde løbet op i luften når man lader, aflader og genlader. Den er hurtig at genlade, hvis man skal afgive fangstskud. Halvautomateren er forholdsvis let, at skille ad og komme til alle vitale dele når den skal rengøres
 • Punpgunnen

  Har samme egenskaber som halvautomateren, forskellen er, man selv skal repitere ved at hive tilbage i forskæftet. Det er selvfølgelig noget der skal trænes i

En stor ulempe med halvautomater og pumpgun er, at de smider de tomme hyldstre ud i vandet når der skydes. Det er en uheldig egenskab og ikke sund for miljøet. Så vælger du et af disse våben, har du en forpligtigelse til, at få samlet flest muligt af de tomme hylstre op.


Af: CHC