Hvorfor lade haglpatroner selv

Tekst og foto: Carsten Holm Clausen


ladeudstyr til haglladning

I dag kan man købe haglpatroner med de samme hastigheder som i mange år kun hjemmeladere kunne lade. Fabriks haglpatroner i den gode ende af markedet er ganske gode patroner. Udvalget er ikke stort men de er der.
Det er som med meget andet, pris og kvalitet hænger sammen.

Til den almindelige jagt på småvildt findes der mange haglpatroner i god kvalitet på markedet, til ganske fornuftige priser. Her begynder der også at komme rigtig gode grønne haglpatroner med nedbrydelige haglskåle på markedet. Som for eksempel Kent Biowad, eller Eley VIP Xtreme Steel, paper med photonedbrydelig haglskål.

Med de mange gode fabriksladet haglpatroner til den mere almindelige jagt, er der ikke så meget at hent ved at lade selv. Et godt argument er kvaliteteten og glæden ved selv at, have ladet den haglpatron som ens vildt bliver nedlagt med.
Jeg syntes det er fantastsik godt med de grønne patroner og håber der fortsat vil ske en udvikling i det fra producenternes side. Det kunne også være spændende der kom nedbrydelige haglskåle på markedet, som hjemmeladerne kunne købe.

Til strandjagten, gåsejagten og anden jagt på skudstærkt vildt, som ofte foregår under ekstreme forhold. Her kan der lades haglpatroner som er bedre end dem der kan købes. Her er der behov for haglpatroner med store hagl og dermed lidt tungere ladninger for at, holde en god dækning og holde samling i skudbilledet ude på 35 meter. Selv med hastigheder på 460 til 480 m/s.

For mig er det ikke godt nok med en god haglpatron, jeg vil have den bedste. Det er den stor lyst til at, få den bedst mulige ammunition til min jagt og glæden ved at nedlægge et stykke vildt med en haglpatron jeg selv har ladet. der for mig til at lade mine egene haglpatroner.

Selvfølgelig betyder det også noget at, jeg godt kan lide at, gå i laderummet og hygge mig. Som min kone siger… så går du lige ud og nørder lidt. Jeg kan lide at test hastighed og skyde på skive og se resultaterne.
Glæden ved at gå på jagt med en halgpatron som jeg ved er den bedste og levere varen i form af gode skudbilleder og har den nødvendige anslagsenrgi. Ja den er kæmpe stor og rigtig god for sevltilliden. Glæden ved at at, lave færre anskydninger og se en meget stor procent del af vildtet blive slået momentant ihjel, er endnu større.

Ved et almindeligt forbrug af normal størrelse patroner er der ingen økonomisk fordel ved selv at, lade haglpatroner. Men skyder man med 12/76 og 12/89 med tunge ladninger, så kan der være besparelser.
En typisk hjemmeladet haglpatron 12/70, 32 gram hagl med en hastighed på 480 m/s. her er materialeprisen ca. 5,5 kr. pr. styk. og i 12/76 med 34 eller 36 gram hagl her er prisen 6,5 - 7,5 kr. (2017 priser)

Vi kan gøre meget for at, undgå anskydninger ved at stille krav til den haglpatron vi bruger og vælge den rette størrelse hagl og ladning til den jagtform vi skal på.


Krav for mig:

  • Patron sætter et godt skudbillede med en god dækning, i det gevær og choke jeg bruger, på 35 meters afstand
  • Patronen indeholder den haglvægt den skal
  • Haglene har den rette størrelse er ens og runde
  • Haglskålen er slidset som den skal
  • Hastigheden er i mellem 460 – 480 m/s
  • En stor ensartethed i patronerne

Ved at lade mine haglpatroner selv, har jeg helt styr på de krav jeg stiler her over. Jeg kan via ladningen lave den patron, der giver mig et rigtig godt skudbillede.

Når jeg lader en haglpatron, så ved jeg de hagl der er brugt, har den størrelse de skal have.
Jeg ved at haglskålen er slidset som den skal og jeg ved der er brugt en krudt der er kuldestærk, laver et lavt tryk og giver en høj hastighed. En patron som er kuldestærk taber ikke ret meget i hastighed når det bliver koldt.
For mig er det alle vigtige faktorer, for at gå på jagt med en effektiv haglpatron, der har en hastighed på omkring 460 - 480 m/s og med ladninger imellem 30 – 36 gram hagl i kaliber 12/70 og 12/76.

Der ud over giver det en rigtig god fornemmelse at, nedlægge et stykke vildt med en haglpatron man selv har lavet. Og jeg føler at, der er gjort hvad der kan gøres for at, undgå anskydninger af materielle årsager.


Jeg har adskilt utallige fabriksladet haglpatroner, set og målt på indholdet.
Og finder gentagende gange mindre haglladning end der burde være. Har set tilfælde hvor der mangler både 2 og 3 gram hagl i patronen i forhold til det der stod der skulle være, dette er typisk i de tunge ladninger i kaliber 12/70. I langt de fleste tilfælde er det dog i mellem 0,5 og 1 gram mindre der er målt.
Har lige ledes ofte set haglskåle der ikke er slidset som de skal.
Hagl som ikke er lige store eller har den størrelse de skal ifølge mærkningen. Det er dog sjældent det er set.
Disse fejl er typisk set i de billige patronmærker på markedet.


I forummet her på siden er der en række mindre test af haglpatroner på hastighed og kvalitet. Og Nej... De patroner vi kan købe, indeholder langt fra altiid det som producenten eller forhandleren skriver de gør. Eller har den hastighed der loves.

Link til forummet med test af hastighed og kvalitet af haglpatroner:


ladeudstyr til haglladning

Her er et antal patroner skåret op og haglmængden vejet, ikke mange patroner inderholder det som producenten foreskriver


ladeudstyr til haglladning
Her er en haglskål der ikke er slidset som den skal, den ene slids er ikke skåret igennem og vil give problemer i skudbilledet.


ladeudstyr til haglladning

Her ses skudbillede test af Jaguar 12/76 med 28 gram hagl, str. 4 og en hastighed på 500 m/s. Det kan se betydelig bedre ud med et andet våben. Har dog testet denne patron mange gange på skive med andre våben og ikke fået et resultat som har været væsentlig bedere.


Disse observationer er bestemt også med til at, jeg lader mine egne haglpatroner.

Hagldæknings procenten med en 1/2 choke på 35 meters afstand ligger normalt på 60 %.

I dette tilfælde ligge den på godt 30 % på 35 meter og omkring 60 % på 25 meters afstand.

Jeg syntes det er overraskende hvor meget dette skudbillede bliver ødelagt, ved blot at øge afstanden med 10 meter.

Denne patron har jeg før testet i andre våben og med andre choke og andre haglstørrelser. det ligger dog nogle år tilbage i tiden hvor de lige kom frem.
Resultaterne fra disse skudbilleder afviger ikke meget fra det vi ser her, i nogle tilfælde lignede skudbilledet på 25 meters afstand det vi ser her på 35 meter.

Det kan meget nemt være hastigheden som her er afgørende, det er mine erfaringer at det kan være svært at holde et fornuftigt skudbillede, når hastigheden kommer over 480 m/s


En haglskål der ikke er slidset korrekt kan fuldstændig ødelægge et skudbillede og giver en kraftig øget risiko for en anskydning.

Det samme gør sig gældende hvis man regner med det er hagl nr. 1 man har købt og det viser sig at det er overvejende er hagl nr. 2 eller 3 der faktisk er i patronen.

Selv om der er fejl ved fabriksproduceret haglpatroner, så er de altså blevet meget bedre de sidste år og er super gode og bedre end dem vi nogen sinde har haft.
Heldigvis sker der en god udvikling.

Håber der snart bliver sat mere gang i udviklingen af haglpatroner med nedbrydelige haglskåle, så vi i fremtiden kan undgå at, skyde store mængder plastik ud i naturen i form af haglskåle.

Udviklingen af ladedata kunne nogle af de dygtige hjemmeladere sagtens deltage i. Jeg gætter på at, patroner som Kent Fasteel 12/76 28 gram og HyperSteel 12/70 stammer fra ladedata som hjemmeladere i Danmark har udviklet og fået testet. Ladedata på disse patroner er identisk med ladedata, jeg har set for mere end 10 år siden.