Jagt fra havkajak
Af Robert Rønne ( Ronne ) marts 2004. Revideret Sep.2006 med bla. nye fotos
Jeg har siden 1976 dyrket havjagt fra motorbåd – jolle med overdækket front og påhængsmotor, i Sejerø bugt ved Saltbæk nord for Kalundborg, og nu i 5 år fra havkajak. Jeg har desuden også indrettet den med fiskestangholder til spinnestang og fluestang, som kan afmonteres når kajakken skal ” klædes på ” til havjagt, men det er jo en anden historie.
På min kajak kan jeg montere en frontskærm, som består af en 25 mm. tyk rundstok af træ. Buen er laver af formet 19mm. gulvvarme rør, som har en væg tykkelse på 2,5 mm. og skærmen måler total 720 mm. i bredden, og 350 mm. i højden. Jeg kan under sejlads, hæve og sænke skærmen via et snoretræk, således at det kun er i selve jagt fasen, jeg har skærmen oppe.Camo nettet er sat fast på sikkerhedslinen rundt om kajakken. Til det bruger jeg nogle 30 mm. lange poselukkere fra firmaet G. Funder, de sidder med ca. 30 cm. mellemrum.
Som gevær rør har jeg brugt et 75 mm. plastiknedløbsrør, de fås i byggemarkeder i sort, grå og hvid, det er så formet så det passer til mit gevær. Som en slags ”stand by ” funktion, har jeg ved siden af plast røret, monteret et 50 mm. VVS PVC samle led, som mundingen af geværet kan ligge i, derved kan geværet ligge frit oven på kajakken, langs plastik røret, så jeg hurtigt kan hæve geværet og afgive skud.
Husk endvidere at monterer en snor fra kajak til geværet, så man ikke mister geværet, hvis man skulle kæntre. Samle leddet og plastik røret er lukket foran med en plastik prop. Samle leddet og plast røret er limet sammen med Sika 291. Efter svømmeænder på morgen /aften træk, bruger jeg camo nettets brune side.
Camo nettet er fremstillet af firmaet Camo Systems. Basic Series Camo Net, Ultra-lite.
Jeg har også et grønt net , som jeg har købt i Silvan. Det er den type man bruger til at afskærme for solen i drivhuse. Det bruges som underlag for Camo nettet, for at afskærme for den røde farve kajakken har. Det er delt på langs, og syet sammen til et langt stykke, hvor efter der er skåret hul til cockpittet.
En 4 mm. elastik line ( sejlsport ) er indflettet langs kanten, så det derved holdes på plads rundt om cockpittet, det samme har jeg gjort med camo nettet.
I stedet for camo net, har jeg tilpasse (syet) noget helt hvidt sejlstof til kajakken og frontskærmen, for at prøve det.
Sikkerhed.
http://kajakgaarden.dk/
En anden ting er sikkerhed. Brug sommeren til at lære at sejle havkajak, og lær selvrednings øvelser med paddlefloat, ikke oppustelig, men en lavet af liggeunderlag ( lukket celler ) eller køb en pagajflyder,
En anden vigtig ting er et sikkerhedsbælte, ( hurtig spænde, se bly bælte til dykning ) her har jeg monteret en ca. 1,5 m. lang og 8 mm. tyk elastik line ( sejlsport ). Den er foldet sammen som et 8 tal, og en nylon kabelbinder holder det sammen. Idet der bliver trukket i den, trækkes den ud af kabelbinderen. Jeg har og afprøvet det mange gange, og bla. ved Møn sidste år i brændingen, hvor det blæste 11 m/sec. – og det virker.
Til sikkerhedsudstyr hører der selvfølgelig også en kniv, f.eks. monteret på ens redningsvest, som man altid kan nå, med enden højre eller venstre hånd, hvis der opstår et problem. Den jeg har er en Mini Zak. Sikkerhedsbæltet er med et ”P-led ” og ikke en karabinhage med fjederlås, - de kan nemlig gå op - sættes på et rustfrit øjebolt ( sejlsport ) der er monteret oven på kajakken lige bag sædet. I de bøger jeg har læst om havkajak, har jeg endnu ikke set noget i den retning, ej heller hos alle dem jeg har været på sommertur med, i foreningen af havkajakroer.
Mit budskab er, at når man sejler alene på havet, kan der jo ske så meget, hvis man f.eks. bliver dårlig og besvimer eller får hjertestop, må man nok erkende at spillet er tabt. Man skylder ikke kun sig selv, men også sin familie og redningstjenesten, at de kan finde en, det er trods alt lettere at finde en kajak og dermed personen, når personen er ved båden, og dermed opfylder et af Søsportens Sikkerhedsråd – nemlig at blive ved båden.Mit budskab er, at når man sejler alene på havet, kan der jo ske så meget, hvis man f.eks. bliver dårlig og besvimer eller får hjertestop, må man nok erkende at spillet er tabt. Man skylder ikke kun sig selv, men også sin familie og redningstjenesten, at de kan finde en, det er trods alt lettere at finde en kajak og dermed personen, når personen er ved båden, og dermed opfylder et af Søsportens Sikkerhedsråd – nemlig at blive ved båden.
Når jeg er ude og sejle om det så er jagt, fiskeri, eller bare en tur, har jeg altid redningsvest på med en fløjte, signalspejl , en kniv, kompas, GPS, ( Garmin eTrex monteret på fordækket ), nødblus, mobiltelefon i vandtæt hylster, 15 m. kasteline / slæbetov, og tænk på stabiliteten, man har jo et gevær på ca. 3,5 kg. liggene på det højeste punkt på kajakken, og endnu højre når der skal afgives skud.
Det er jo havjagt vi taler om, og dermed skal der tages højde for vind, bølger og strøm. På havjagt har jeg har været ude i max. 8 m/sec. og det er en hel speciel fornemmelse at ligge der og ”vugge” med edderfuglene. Det optimale syntes jeg er 4-6 m/sec.
Ang. grønlands pagaj, så kan jeg stærkt anbefale en sådan en, med den rigtige ro teknik er den næsten lydløs. Prøv at søge på google, søg på ( greenland paddle ) eller
Jeg håber at nogle kan bruge dette, det fungerer i hvert fald for mig. Mvh. Robert Rønne. ( Ronne )