Den alt afgørende faktor for, at begrænse anskydninger, er afstandsbedømmelsen.


Maksimale anbefalede skudafstande til:

 • Gæs max 25 meter
 • Ænder max 30 meter
 • Er det svært for dig, at holde et patronforbrug på 3 stk. pr. leveret stykke vildt. Så afkort skudafstanden, så den passer dig!!
 • Benyt egnede patroner til jagtformen, og test skudbilledet på papir. Det er skudstærkt vildt: Link til test af patroner, klik her: Hvor du også kan se et skema for den bedst egnede patron, haglstørrelse og choke, til forskellige ænder, gæs og jagtmetode.
 • Alle ved Inden der gåes på jagt med en riffel eller skiftet ammunition til riflen, ja så skydes den ind.
  Det samme gælder haglgeværet. Hvor sætter jagtgevær skuddet i forhold til sigtepunktet, hvordan ser skudbilledet ud på papir, med de patroner der benyttes. Er vigtige observationer i begrænsningen af anskydninger.

Afstanden til lokkerne


Det er en rigtig god ide, at træne sig i afstandsbedømmelsen på vandet. Der er ikke ret meget man kan sammenligne størrelser med, man kan jo ikke lige skridte af.

 • Lav dig en snor på 30 meter og fastgør en flyder til den, f.eks. en gammel lokkeand.
 • Brug altid denne "målesnor" når du lægger dine lokker ud - så ved du hvornår du kan skyde på forsvarligt hold.
 • Ved brugen af ovenstående "måleand" skal du være opmærksom på, at når en and passere lokkeanden som ligger på de 30 meter, i en højde af 15 meter, så er der altså 34 meter til anden i lige linje.

Afstandsbedømmelse fra motorbåd

 • Du kan bl.a. bedømme afstanden til anden på vandet ved at vurdere hvor mange bådlængder der hen til anden.
 • Lav dig en snor på 30 meter og fastgør en han ederfuglelokker. Denne lokker trækker du ud på de 30 meter, hvor du så kan indprente størrelse forhold og hvilke farver du kan se. Så har du et bedre grundlag, at vurdere afstanden på.

Når man får lavet en anskydning, skal der handles hurtigt

 • Tøv ikke med, at give et fangstskud, også selv om du er i tvivl om der er behov for det - HELLER ET FANGSTSKUD FOR MEGET, END EN ANSKYDNING!
 • Hvis du har mulighed for det så medbring et ekstra gevær, der er ladet med små hagl (str. 5 hagl).

Dykker anden, ind du fik givet fangstskud

 • Lykkes det ikke at give fangstskud inden anden dykker, så sejl i den retning som næbet pegede da anden dykkede. Tæl samtidig sekunder til anden kommer op igen.
 • Tæl ind til fuglen kommer op igen. Når du ikke at, give fangstskud. Så begynder du at tælle igen og sejl i den retning næbet vendte da fuglen dykkede. Når du nærmer dig samme tal som du fik første gang du talte. Gør du dig klar med geværet. Så har du vundet noget tid og kan hurtigt afgive skud.
 • Det er vigtigt at, presse fuglen, så den ikke får meget luft. Dermed gør du fuglen træt og den dykker med kortere interval og bliver længere i overfladen næste gang den kommer op.
 • Er du i motorbåd så sejl i den retning næbet pegede da den dykkede, når du passere stedet hvor anden gik ned så sæt motoren i frigear, og lad båden drive i den retning som næbet pegede og vær klar med små hagl og skyd øjeblikkelig når anden kommer op.
 • Sigt lidt lavt på fuglen når du giver fangstskud, da størstedelen af fuglen ligger under vandet.

Indretning af båden og prammen, generelt


Sørg for at der er god dækning, så fuglene kommer så tæt på som muligt.
Sørg for at have patronerne adskilt så du let kan få fat i patronerne, med de små hagl til fangsskudet, brug to faste holdere, to kasser eller blot et patronbælte.


Sørg for at der er god dækning, så fuglene kommer så tæt på som muligt. Sørg for at have patronerne adskilt så du let kan få fat i patronerne med de små hagl til fangsskudet, brug to faste holdere, to kasser eller blot et patronbælte.


Indretning af prammen


Indret båden så du hurtigt kan komme fri af ankertovet og komme af sted efter anden, evt. ved brug af "frølår".
Brug noget tov med opdrift i eller en flyder for enden. Så kan du lynhurtigt trække tovet ud af frølårene, og sætte efter en evt. anskydning og give den et fangstskud. Når man så kommer tilbage er det nemt, at få fat i ankertovet og ligge sig fast igen.
Hav altid en pagaj eller et sæt åre med. Også selvom du kun jager på lavt vand. Husk det er forbudt, at medbringe geværet uden for prammen ved affangning af vildt!


Indretning af motorbåden


Medbring en kikkert, den er u-undværlig til, at spotte fugle med eller spotte en anskydning der er forsvundet for en og medbrign lige ledes et fangstnet, det er sikre og hurtigere, at samle fugle ind med det.

Sørg for, at der er ryttelidt i båden, så man ikke træder på noget i en hæktisk situation ved en anskydning... der kan betyde, at man mister balancen og falder i vandet.


CLC og CHC