En fortryllende dag 11. februar 2006

Af: Carsten Holm Clausen


Havde snakket lidt med Claus om en tur ud i Århus bugten for at få lavet de sidste fire fem minutters optagelse til hans dvd film, her på faldrebet.

Når turen skulle foregå på det åbne vand spillede vejret selvfølgelig en stor rolle, men naturen viste sig fra den gode side og turen blev endelig bestem dagen i forvejen da vejrudsigten var mere sikker.

Vi havde snakket om flere potentielle steder lige fra det sydfynske til Århus bugten, ikke helt problemfrit da der jo sejler nogle hurtige færger som laver nogle rimelig gode bølger som nok ikke er så morsomme at stifte bekendtskab med i prammen, men det endte med at vi fandt et godt sted hvor vi kunne ligge sikkert.

Da vi havde en times sejlads med prammene på sleb, gik snakken om bord og vi kom til at snakke lidt om hvor vi egentlig skulle ligge da der var nogle gode dønninger som kunne vanskelig gøre optagelserne.
Vi blev enige om at ligge et andet sted end det på forhånd planlagte, det viste sig at det var et godt valg. Her kan vi takke DMI for deres farvandsudsigter, de viste sig at holde stik.

Vi fik lagt en plan for hvordan vi skulle lige for at kunne lave de bedste optagelser, lokkerne blev rimeligt hurtigt lagt ud trods nogle bande ord fra Claus, det var hvis noget med at klaveret ikke lige spillede den lyd han gerne ville høre.
Lige inden vi var færdige spurgte Claus om jeg havde set nogle fugle i nu. Da det var ved at være lyst nok til at kunne skelne kokken fra hunnerne, edderfugle hønen jo er fredet nu.


Udsigten fra prammen en smuk morgen

Foto: Carsten Holm Clausen


Det havde jeg nu ikke lagt mærke til da jeg havde fokus rette mod, at få lokkere og ankertov til at ligge rigtigt.
Da vi var på plads og lå ganske tæt med ca. 7-8 meter mellem os, gik der ikke mange minutter før de første edderfugle viste sig. Det skulle dog være en sort and som kom for først. Claus havde udstyret mig med en sort sok, som der skulle vinkes med hvis sort ænderne viste sig, da der kom en enlig en vinkede jeg lige et par gange med sokken, det reagerede den prompte på og kom susende ind over lokkerne. Mit første skud gik bagved, rykkede en meter længer frem hvor skud nummer to sendte den død i bølgerne. Claus fik sendt et skud ud i luften hvor anden burde være, men da var den på vej i bølgerne.


Claus arbejder i prammen

Foto: Carsten Holm Clausen


Jeg var ikke andet end lige kommet til bage i ankertovet før en mindre flok edderfugle kom ind hvor en kok forendte i knaldet.
Den næste flok edderfugle kom lidt spredt, hvor vi begge fik en god chance Claus fik en og jeg måtte sande at jeg havde glemt at afsikre så, det blev ikke til meget andet end at flå i aftrækkeren.
Det gik stærk nu Claus havde også skudt et par stykker og ville til at filme.
Der kom edderfugle fra alle retninger og flere gange var det vanskeligt at holde øje med. Man bliver næsten forskrækket når et par edderfugle kommer bagfra i lav højde, lige over hovedet på en.

Ikke længe efter kommer der to edderfugle ind fra min side i 15-20 meters højde, fat i bøssen og op, bang og kokken krøller sammen og ryger i vandet med et ordentligt plask, da jeg fatter årene for at ro ud efter den kommer Claus med et brøl. Han havde filmet det hele og var svært tilfreds med situationen.
Da endnu et par fugle er kommet i prammen og blevet filmet, syntes Claus at han vil til at jagte lidt igen.
Det vare ikke længe før end det er min tur til at råbe lidt da Claus skyder til en høj kok som pakker i knaldet og tager retning lige ned mod min pram, ryger i balgen lige bag ved mig, uha det var tæt på råber jeg , havde set i øjnene den fik jeg lige ned i cockpittet, fuglen drev lige forbi prammen og kunne nås med en åre, også var den apporteret. Med en høj latter fra Den ”gale” mand ved siden af mig.
På et tidspunkt ringer min telefon. Det er Lars Hansen som også er på jagt, han ville lige høre hvordan det går…. Og mens vi snakker sammen kommer der selvfølgelig fugle ind til os, hvor Claus på smukkeste vis levere en kok, det bliver der da lige hilst tillykke med over telefonen.
Jeg misser den næste chance da jeg ikke får monteret bøssen ordentlig på skulderen, men det sker nu en gang i mellem og er svært at undgå. Et par chancer bliver der ikke skudt til hvor solen driller og det ikke er muligt at skelne kokken fra hønen.
Da trækket stilner meget af og der ikke som forventet er mange motorbådsjægere ude som kan flytte lidt med fuglene beslutter vi at pakke sammen.
Der bliver lige filmet lidt hvor jeg skal sejle lidt med mopa`en. Men det er nu ikke så nemt når man ikke lige har prøvet det før så det kom der lidt sjov ud af. Vi beslutter at ligge lidt for svaj og spise de medbragte madpakker, for så at anker prammene op og tage på lidt motorbådsjagt.
Det giver en fløjls and til Claus og en sort and til mig, en god oplevelse da jeg kun en gang før har prøvet dette.
Drømmen for mig var at skyde en havlit, men det ville ikke rigtig lykkedes, ikke fordi der ikke var nogle men fordi de var meget vilde og lettede længe inde vi kom på skudhold.


Et smukt view

Et blik ned i prammen

Foto: Carsten Holm Clausen


Vi sejlede tilbage efter prammene og vente snuden hjemad, under vejs prøvede vi flere gange at sejle til edderfugle men de var også meget vilde og ville ikke lege med os. Det lykkedes dog til sidst at sejle til et par stykker hvor jeg skyder kokken.

Dette blev afslutningen på en flot dag med et fantastisk flot vejr. En stor tak til Claus for turen.


Kaptejnen

Dagens parade

Foto: Carsten Holm Clausen