Nordenfjords 22. og 23. oktober 2003

Af: Claus Lind Christensen


Igen havde Jens Ove sendt en invitation til jagten som han er en del af i det nordjyske, hvilket altid er en jagt jeg ser frem til med stor glæde. Planen var at vi skulle have to aftentræk på ænder og en morgenjagt på gæs. Dette valgt jeg at kombinere med en tur i prammen, hvorfor jeg kørte hjemmefra meget tidligt, for at se om jeg kunne finde hvinænderne der var kommet i pænt tal, langs kysten af Mors.

Efter planlægning med hjælp af søkort og luftfoto fandt jeg et område hvor jeg forventede at der skulle være et par ænder, hvinænderne ville nok gå lidt længere ude, men jeg satsede på at de ville lidt ind under land i læ i den kraftige vind.

Knapt var jeg kommet på plads før end der kom en flok gråænder, som var særdeles interesseret i mine lokkere, men dog ikke helt nok for ude på 50 meter drejede de væk. Lige efter dem kom der dog en efternøler, og den troede nok at det var dens venner der lå og vuggede på vandet, for den trak lige ind over lokkerne hvor den forendte. Dette var en god start, da det ikke er særlig ofte at jeg skyder gråænder på åbent vand.

Hvinænderne som jeg havde en forventning om at få for, skulle der heller ikke gå lang tid inden jeg så, for kort efter jeg havde hentet gråanden var de der. To hvinænder kom susende helt nede ved vandet, med en skrænt bag sig, hvorfor jeg heller ikke så dem før end de var inde på 10 meter af mig. Inden jeg i det hele taget bare fik fundet sikringen var de forbi mig - nå det skulle ikke lige være den chance jeg skulle udnytte.

Disse to skulle være frontløberne for de øvrige hvinænder, men de trak længere ude end jeg havde forventet - ja da var da lige den ene hvinand som havde kurs mod lokkerne, men der var jeg ude af prammen for lige at få lagt lokkerne lidt mere optimalt ud, så den slog naturligvis af.

Skalleslugerene og ikke mindst gråænderne var der gang i og bortset fra en forkølet chance til en gråand så blev det ikke til noget at skrive hjem om.

Hvinanden skulle jeg dog få, for pludselig kom en lille flok skalleslugere, sammen med to hvinænder helt inde under land. Flokken drejede lidt af og tegnede til at ville passere lokkerne, men da de var oppe på siden af lokkerne ude på en afstand af 50 meter, vred hvinænderne sig rundt og kom ind til lokkerne hvor den forreste and forendte.

Andetrækket lagde sig lidt op af formiddagen, men så begyndte der at trække mange krager rundt i området, hvilket da også gav et par stykker af dem.

Da klokken blev hen ad middagstid besluttede eg mig for at pakke sammen for at drage videre på denne todagsjagt.

Turen videre gik fra Mors til Thy med den lille færge over Feggesund, hvor det var første gang min pram var ude at sejle og om den nød turen ved jeg ikke...

Fremme ved huset, var jeg lige inde for at få lidt varme i kroppen, og bruge kikkerten ud over engene, ikke der var mange ænder, men på den eng sker der altid noget der er værd at kikke på.

Roen kunne ikke falde over mig, så jeg kørte en tur rundt i området, bl.a. var jeg forbi den mark hvor vi næste dag skulle på gåsejagt, her stod der ca. 250 gæs, hvilket satte forventninger godt på plads.

Efter en god køretur vendte jeg tilbage til huset forlige at få en times søvn inden de andre kom for at vi skulle på aftentræk. Præcis en time efter at jeg havde lukket øjnene kom Peter, som også er med i jagten, hvor jeg skulle køre med ham over til området hvor vi skulle på jagt.

Da vi kom frem var Jens Ove og Niels også ankommet og da vi efter den traditionelle velkomst øl, begav os ned mod vandhullet hvor de første krikænder begyndte at vise sig i luften. Krikænderne kom vi til at se mange af, men vi fik ikke skudt til dem, for de kom helt lavt ind til hullet over rørene og lige inden de var på hold kastede de sig ned i hullet - typisk krikænder.

Da mørket efterfølgende begyndte at falde på begyndte gråænderne og pibeænderne også at ankomme, og vi fik ganske hurtigt nogle fugle på tasken og se en del som enten nåede at smide sig i hullet inden vi fik skudt eller de blot tog en tur uskadt ind over hullet. Så aftentrækket endte med at vi havde fem gråænder og tre pibeænder på paraden.

Vel hjemme i huset igen, fik vi varmet den medbragte gryderet af ederfugle fra den 1. oktober, som hurtigt blev sat til livs, med et par øl, hvilket vi syntes at der var velfortjent.

Vækkeuret ringede og op til lidt morgenmad og taktikmøde. Planen blev at vi skulle side i to skjul, Niels og jeg sammen og Jens Ove for sig selv. Derudover var planen at jagten ikke skulle være så lang, da vi forventede at tage relativt hurtigt tilbage til huset, for at holde middag og få lidt frokost og så prøve eftermiddagen også.

Da vi nåede frem til det sted hvor Niels og jeg skulle side fik vi hurtigt etableret et skjul, men allerede da vi satte de første lokkere ud, kom de første gæs - nu skulle der arbejdes hurtigt.

Bedst som vi arbejde med den sidst afpudsning af skjulet, kom naboen også ud på jagt. Det var nu ikke en del af planen for sådan som vi sad så skulle gæssene rent faktisk ind over hans mark for at tage vind for lokkerne, men sådan er der så meget.

Lang tid gik der så heller ikke hvor gæssene begyndte at køre rund over marken og længe gik der heller ikke inden naboen fik den første gås.

Heldet var dog også med os for af en større flok der lå og kørte rundt trak to gæs ind over vores lokker hvor jeg fik den forreste, men hvor Niels ikke fik held til sin.

Sådan gik det slag i slag hvor gæssene kørte rundt over lokkerne, lige uden for skudhold hvor naboen dog fik nogle få stykker længere ned over ved ham, men en flok trak dog også ind over os igen, hvor jeg fik endnu en gås, men uheldigt for Niels, for lige da han skulle til at skyde havde han fået hold til den jeg fik og da var det så for sent at holde til de øvrige gæs. Flokken fortsatte dog også hen over Jens Ove, som sendte en gås i jorden.

Herefter tog trækket noget af, hvor vi så valgte at tage hjem til huset for så at vende tilbage om eftermiddagen. Dette viste sig dog ikke at være nogen succes, da gæssene her ikke kom i små flokke, men derimod i enkelte store flokke som var helt umulige at få ned, nok var der en enkelt gås der var lige på kanten af at den kunne skydes til, men med gæs skulle vi ikke tage nogle chancer. Der var dog to gæs som trak ind over Jens hvor der lød to skud, uden at de havde nogen effekt - selv om gæs er store fugle så flyver de hurtigt.

Paraden blev derfor inden aftentrækket, på 15 stykker vildt fordelt på 5 arter, hvilket man da kun kan være tilfreds med.

Hen under aften var det blevet rigtig koldt og der frøs nogle grader, så vi havde faktisk en lille forhåbning om at den lette frost kunne sætte lidt fut i ænderne, da de jo godt kan blive lidt rundforvirret med den første frost.

Der var ikke en vind der rørte sig og det viste sig også at den sø vi skulle stå ved rent faktisk var belagt med IS - 3-4 mm nyis.

Vi blev enige om at det nok ikke havde den store betydning da det var første aften at der havde lagt sig is, da ænder jo ikke kunne have opdaget det i løbet af dagen.

Denne aften skulle trækket dog lade lidt vente på sig, men nu var det krikænderne der kom ind, selv om de nu var lidt reserveret over vandet der var blevet stift.

En enkelt krikand kom dog ind for fuld fart i min side, hvor jeg fik den så den slog et par små smut på isen. Krikanden viste sig at være en fuldt udfarvet andrik, hvilket jeg havde haft på ønskeseddelen længe, for denne skulle nemlig udstoppes og hænges op på vægen i mit kontor.

Ud over denne ene kom der et par enkelte chancer som vi ikke rigtigt fik held med, så det blev til en aften med en del krikænder i luften og en enkelt på tasken der blev båret forsigtigt hjem.

Dette var så slutningen på en formidabel jagt, hvor oplevelsen, selskabet og vildtet som sædvanlig var i højsædet.

Tak for et par rigtig gode dage i det nordjyske.