Horsens fjord 15. december 2002

Af: Claus Lind Christensen


Lørdag var planen at jeg skulle på Svanegrundene efter edderfugle, men kl. 6.30 vågnede jeg og konstaterede at vækkeuret ikke var sat rigtigt og derfor ikke havde ringet kl. 4.00 som planlagt - sata........ så der var kun et at gøre og det var at lægge sig til at sove igen.

Om søndagen var der igen mulighed for at komme af sted, men nu var vinden for kraftig, da der trods alt er omkring 8 km. sejlads ud på Århusbugten, så jeg valgte at tage Mopaen og Gudenåprammen for at tage ud på en grund i Horsens fjord, hvor der også skulle være chancer for en enkelt edderfugle eller to.

Udgangspunktet var Snaptun, men da jeg nåede frem til havnen konstaterede jeg at den lidt kraftige vind var i sydøst og dermed stod den lige ind i Horsens fjord og jeg syntes ikke helt jeg kunne vurdere hvor hårdt det gik for sig ude på vandet. Det gjorde at jeg valgte den sikre vej, hvorfor jeg ikke kom ud i Mopaen den dag.

I stedet tog jeg om til en vig på fjorden, hvor jeg før havde skudt lidt hvinænder, men da jeg var i ganske god tid, blev det også til en lur i bilen inden jeg kom af sted.

Da det begyndte at nærme sig skydetid, fik jeg prammen bakset i vandet og begav mig ud på den mørke fjord, hvor jeg efter lidt besvær med vinden fik lagt lokkere ud.

Kl. blev skydetid og den blev solopgang og der kom stort set ingen ænder. Dette fortsatte op ad formiddagen. Ca. kl. 10.00 havde der ikke så meget som været en and i nærheden af prammen, da de få ænder der var der trak over i vindsiden på den anden side af vigen, så jeg begyndte for alvor at overveje at pakke sammen. Men fugl skulle det dog blive til da en krage, som trak lavt over vandet fald for at jeg sagde: "kraaa, kraaa" et par gange, for den kom sejlende ind over lokkerne som en anden hvinand, hvilket blev dens død.

Her efter ventede jeg endnu en halv times tid, hvor der heller ikke skete noget, hvorefter jeg pakkede grejet sammen og tog hjem til den ventende familie, da resten af dagen skulle stå i julens tegn.


Mopa på trailer ved fjorden

Foto: Claus Lind Christensen