Nissum fjord 24. september 2000

Af: Claus Lind Christensen


Vinden var i Syd-øst og rygtet sagde, at der var en del krikænder på Nissum fjord hvorfor jeg fandt tid i kalenderen mellem et besøg hos svigerforældre og en familiefødselsdag.
Jeg tog ud på fjorden ved den sydlige reservat grænse, ved Felsted kog. Her er der ganske lavt vand som krikænderne gerne vil ligge på, så der skulle være en chance.

Da jeg ankom til fjorden mødet jeg en anden jæger, som også havde været ude dagen før og han havde fået ganske pænt med ænder, så forventningerne blev jo skruet lidt op.

Stedet jeg havde valgt at ligge på lå ca. 1,5 km. fra udgangspunktet så det var lidt af en gåtur og specielt da jeg, undervejs til stedet skulle krydse et fladt område hvor prammen ikke kunne flyde frit (godt det var min skydekasse jeg havde med og ikke Gudenåpramen) men der var ikke andet at gøre end at trække til.

Jeg nåede frem på positionen 1½ time før solopgang og fik lagt mine lokkeænder ud og gav mig til at vente... Der skulle faktisk gå en time inden jeg så den første and og det på en afstand af 200 meter.

Lidt efter så jeg en krikand komme ind fra højre, og skæbnen ville, at den gik ned mellem lokkerne 90° til højre på en afstand af 25-30 meter og da højre side ikke ligefrem er min favoritside så var anden da også væk inden jeg fik geværet til kinden.

Det skulle faktisk vise sig at det var den eneste and jeg fik inden for skudhold, for de gange der kom ænder mod lokkerne (hvilket ikke var mange gange) slog de af på 40-50 meter ja der var sågar en flok på ca. 50 krikænder inde på 40 meter som ligeledes slog af.
Hvad der var galt ved jeg ikke, men der var ingen skyer og jeg havde solen i ryggen, så måske var skyggen fra prammen for kraftig eller også var det bare ikke lige det rigtige sted jeg lå.

De ænder jeg så flest af denne dag var faktisk hvinænder, da jeg så tre flokke på ca. 50 ænder i hver flok. Fire toppede skalleslugere kom også for lokkerne og de passerede mig på en afstand på fem meter, men de måtte lige vente nogle dage endnu.


Udsigt fra prammen

Foto: Claus Lind Christensen