Horsens fjord den 10. december 2000

Af: Claus Lind Christensen


Så skulle hvinænderne igen holde for og denne gang var det igen Horsens fjord, som skulle prøves.
Jeg var på plads en time før solopgang, men det var en af de morgener hvor jeg formentlig ville komme til, at vente helt til solopgang inden jeg så de første ænder. Årsagen var, skydækket var meget tæt og lå meget lavet, hvilket bevirkede at det var meget mørkt.

Min forudsigelse skulle vise sig, at holde stik da jeg så den første and kl. 8.45 hvilket ville sige 5 minutter efter solopgang - men sådan er de hvinænder jo, de står ikke op før end nødvendigt.

Den første and fløg i en stor bue uden om mig, hvilket i øvrigt fortsatte helt frem til kl. 9.30 her fik jeg min første chance, en gammel hvinand andrik kom højt ind over lokkerne (20 meter) hvor jeg fik den i et hurtigt skud, den havde nemlig ikke i sinde, at lande ved lokkerne.
Da jeg så roede ud for at samle den op kom der naturligvis en hvinand mere ind til lokkerne, hvor den i øvrigt landede.

Jeg forsøgte mig, men afstanden på 25 meter kombineret med en dårlig skud vinkel, bevirkede to forbier.

Så skulle der igen gå lag tid inden, jeg igen fik en chance - ja der var faktisk ikke ret mange fugle i luften. Men chancen bestod i at seks hvinænder kom lavt ind til lokkerne, hvor jeg fik en i første skud og andet skud måtte jeg undlade at afgive da troede at der var brug for et fangst skud på vandet. Det blev der i midlertidig ikke brug for, men heller undlade at tage en chance end at en and forsvinder anskudt for en.

Dagen bød herefter på endnu en chance, som ikke bragte vildt på tasken.

Herefter valgte jeg, at pakke sammen og køre hjem.
På vejen hjem var jeg nede ved fjorden længere inde mod Horsens, for at se om der lå ænder der, men her var der heller ikke ænder, så de store flokke fra nord var måske ikke kommet til Horsens fjord endnu.


Udsigt til stedet

Foto: Claus Lind Christensen