Dillen kravlepram


Dillen kravlepram

Foto: Laurids Madsen


Jagtform


Kravlejagt.


Historien om Dillen, Af John Froborg

Prammen er opstået ud af de gamle Horsens-kravlepramme, der var af træ. De var forholdsvis store og tunge, idet de blev anvendt mange steder på fjorden. Længden var omkring 430 cm og bredden var ca. 90 cm.
Da glasfiberen rigtig blev populær og billig, blev der konstrueret mange forskellige glasfiberpramme over Horsens-kravleprammene. Nogle blev støbt ud over en træpram, og i andre tilfælde blev der lavet forme, hvori prammen så blev støbt.
Nogle af de mere kendte versioner af de gamle Horsens-pramme er Kiwo, Leon Schmidt, Søby-prammen og så "Dillen".


Dillen kravlepram

Foto: Esben Madsen


De første tanker om kravleprammen "Dillen" opstod formentlig i 1981 i en garage på Solsikkevej i Horsens, hvor strandjægeren Hans lavede en form af spånplader til skroget. Der blev støbt en enkelt kravlepram. Prammen blev brugt til kravlejagt i Horsens Fjord og på Søby Rev. Hans var lidt af en perfektionist, og prammen trængte til forbedringer. Så lavede Hans og jeg en ny og bedre form med pænt rundede kanter og flere detaljer. Dog stadig en spånpladeform.


Dillen kravlepram

Foto: Esben Madsen


Hans lavede en meget lav kravlepram, som kostede mange ænder livet.
Min makker Søren og jeg dyrkede jagt på Søby Rev. I 1982 støbte vi nogle skrog i samme form, og designede en overdel, der passede til jagten på Søby Rev. Således opstod den såkaldte "Frisø-pram" eller "Søby-kravlepram".
Det var en stor kravlepram med buet dæk. Masser af plads til lokkere. Jeg har min pram endnu, men formen eksisterer ikke mere.


Dillen kravlepram

Foto: Laurids Madsen


>Hans fortsatte med at kræse om detaljerne i formen til den lave kravlepram, og det endte med nogle meget flotte og professionelle glasfiberforme. Skrogformen, en lav og let hvælvet form til overdelen samt en form til et låg. På agterdækket støbte Hans, en lille krokodille ind i glasfiberformen, og prammen fik navnet "Dillen".
Da Hans holdt op med at drive strandjagt, købte Henrik og jeg formene til "Dillen".
John Friborg


Dillen kravlepram

Dillen kravlepram

Foto: Laurids Madsen


John Friborg har støbt sin meget solidt dermed har den en god vægt. Laurids har støbt sin, forstærket med fillret og dermed kan der reduceres i antallet af fiber lag. Dette giver en lettere pram hvis det er ønsket.


Teknisk Data

  • Vægt: 50 kg
  • Længde: 4,60 meter
  • Bredde: 95 cm meter
  • Totalhøjde: ?
  • Dybdegang: Ca. 5 cm. Med en person og udstyr.
  • Fribord:15 cm
  • Cockpit: ?
  • Bund: Flad, uden køl eller gænger.
  • Stikkere, og pagaj
Dillen kravlepram

Dillen kravlepram

Foto: Laurids Madsen


Laurids har støbt hylder i sin Dillen og lavet bunden med et spring i begge ender på ca. 2 cm. Han har ligeledes støbt en brystskammel i glasfiber og isat et vandtæt skod. Dermed et tørt og godt opbevaringssted til madpakke, pung og telefon m.m.

Dillen kravlepram

Dillen kravlepram

Foto: Laurids Madsen


Tips, ombytninger og forbedringer

Kom frisk


Et lille godt filmklip fra Laurids kan ses her, i hans Dillen. Den anden kravlepram i denne film er en anden kravlepram.