Godsejerens fede

Af: Cleilers


Godsejerens ænder”, kaldte han dem, Gråænderne der lå længere nede af kysten.
Det hedder de da godsejeren opdrætter til jagtselskaber og han har jorden ned til fjorden vi ligger og kravler i.

Jeg var faldet i snak med en ældre strandjæger mens jeg riggede min pram til. Han var for længst stoppede med at kravle, nu roede han bare ned til “mudderhullet” og, som han sagde, skød lidt af godsejerens ænder, store fede gråænder.
Vi hilste af og jeg stagede stille og roligt langs kysten mod “Mudderhullet” .. Store fede Gråænder, jowjow.

Dagens kravl var ingen succes, det blæste lidt mere end udsigten lovede og der var mere syd i vestenvinden end jeg bryder mig om for den plads så jeg gav Hurtigt op, riggede af igen og tog hjem men de fede Gråænder, de var ikke glemt.
Endelig lørdag, vejret er perfekt, 3-4 s/m fra syd, det er diset og småregner, når det ikke lige styrter ned.. som sagt helt perfekt.

Jeg får prammen i vandet og når at stage præcis 1 gang da jeg ser en fin lille and 20 meter væk, normalt et håbløst projekt, men hva´ faen, jeg prøver og det lykkedes fint, lidt heldig har man lov til at være, jeg må op og sidde for at få den i luften, et skud og den fine pibeand samles op. Fin er den, det er sikkert, men fed er den ikke, ikke som godsejerens jeg har drømt om siden forleden.
Med kikkerten får jeg overblik over området og kan se at de fleste ænder er trukket over på det flade vand på den anden side af sejlrenden. På med svømmevesten og frem med pagajen og afsted det går. Jeg er hurtigt ovre og ret hurtigt er jeg på kravl efter en flok Piber. Da jeg nærmer mig kan jeg godt se at der er nogle af pibeænderne der er ret store, først tænker jeg knortegæs, da en stor flok holder til i fjorden, men nej, det er jo Godsejerens fede for hulan da.


Jeg får prammen i ro og udser mig en andrik der sidder og pudser fjer, jeg kravler virkeligt langsom på den og holder hovedet helt stille, ingen pludselige bevægelse, slet ikke da jeg flere gange har ænder på siderne af prammen. Da jeg er 15-20 meter på den løfter jeg stille bøssen, sætter kinden til og bum, den er stendød. YES for pokker også, Godsejerens ja den er god nok, den er sgu stor og fed.

Jeg spotter hurtigt flere grupper af ænder længere nede af kysten og beslutte at kravle tidligt på dem. Det bliver et rigtigt langt opsøgende kravl men det lønner sig. Lige fremme 70-80 meter fra mig, ligger to andrikker, de fede forstås, Igen farten ned. Må også lige rode med telefonen, det er nemlig tæt på et sommerhusområde jeg kravler rundt i, 200 meter ude, perfekt, vinklen er også i orden, så videre mod de fede, nu siler det også ned, perfekt.

De to fede sidder begge og pudser sig på samme sten, det lugter lidt af duplé men skubber hurtigt tanken væk, ikke noget med det “plukke før den er skudt”. Den ene andrik hopper i vandet da jeg er 30 meter fra dem, pis, men den basker lige med vingerne og hopper så den op til sin makker igen.
Jeg er indenfor de 25 meter men jeg vil tættere på, jeg vil være sikker på jeg kan skyde på begge. 15 meter Bum, den ene stendød, Bum, den anden er stendød FEDTMAND. Jeg er helt høj, 4 ænder og tre af dem er godsejerens fede Gråænder. Nu er det tid til kaffe, mens jeg nyder kaffen og synet af de smukke ænder, rammes jeg lidt af mental mæthed, det var nogle lange kravl, 4 ænder og er ved at være godt fugtig.

Det der hvor man overvejer om man ikke bare skulle ro tilbage stille og roligt og bare nyde naturens, og godsejerens, gavmildhed


Det gjorde jeg, 4 ænder er rigeligt for turen, og jeg skal jo ud igen. Snart.


Gråandrikker og kravlejagt

Foto: Cleilers, og ikke fra denne jagt men samme område nogle dage senere.