Første pramjagt. 2011

Af: Torben N. Jensen

Har gået og suget teori, tips og triks til mig de sidste 4 uger siden jeg først fik tanken at nu skulle jeg da for filan til at dyrke noget jagt igen. Har dyrket lidt trampejagt når buddet var der, men uden hund, jord eller en omgangskreds som dyrkede jagt, så var det begrænset. Men lidt snak med den tidligere ejer satte skub i tanken om noget strandjagt.

Første skridt var at ringe til den eneste jeg kendte som havde dyrket strandjagt . Det kom der to anbefalinger ud af....smut på skydebanen, og læs Kim Worm's bog om strand og havjagt.

Bogen blev pløjet igennem og den efterfølgende torsdag stod jeg på skydebanen i Fredericia for, både at få testet formen og for at putte fingeren i vandet. Vanen tro var jeg svineheldig, både med duerne og med de personer jeg skød med. Den ene viste sig nemlig at være en dreven pramjæger og lavede den fejl at række mig en lille finger . Jimmi, her indefra, tilbød at hjælpe mig lidt på vej, og de følgende uger har jeg støttet mig meget mht. indkøb af pram, gevær og generelt blot svare på mine til tider dumme spørgsmål.

Da jeg så at sige ikke havde den fjerneste anelse om hvorvidt pramjagt var noget for mig, kun at de youtube klip jeg fandt så kanon hyggelige ud, så bestemte jeg mig for at forsøge at holde lidt igen med udgifterne....troede jeg . Så jeg søgte en billig pram, men viste egentligt ikke hvilken. Jimmi havde hans favorit, men langelændere var ikke helt til at komme i nærheden af, og i kraft af at jeg ikke havde prøvet nogen form for strandjagt, ville jeg jo heller ikke afskrive mig fra noget. Så jeg fattede koglen og ringede til Claus Lind, for som der stod på DJ's hjemmeside....hvis du gerne vil i gang som strandjæger, så søg råd hos deres koordinator. Her fik jeg mig en lang snak om både, hvor man kunne drive jagt, og jagten generelt. En sand fornøjelse at kunne suge viden fra en som var villig til at dele ud.

Pram-anbefalingen faldt på en Jafi, og og efter mit indlæg herinde fik jeg fat i Per, som havde en pram liggende som jeg kunne købe. Igen blev jeg mødt af en person som villigt delte ud af hans erfaringer og dette og hing, og kunne fortælle mangt og meget omkring lokkere og hvordan man fik dem på vandet.....har stadig ikke evnet at kopiere hans system helt endnu, selv med meget korrespondance over PM's....men det kommer nok når jeg har fået lidt erfaring under vingerne, for et er teori, noget andet er helt sikkert praksis!

Anyway... nu havde jeg pram og gevær... så manglede jeg vel blot lokkere, snor, ankre.....og ankerline....og .....og.....

Jeg endte med at rigge lokkerne an som beskrevet i Kim Worm's bog og som ligeledes er beskrevet her på forummet. Og hold da maule det tager tid at forberede! Der gik et par aftener med at lave hovedliner og små liner til lokkere, men jeg kan allerede nu konstatere at der er MANGE ting som skal forbedres!

Så hele lørdagen (idag) gik med at ordne de sidste ting....putte ænder på hovedliner og gøre ankre klar til udlægning. Det hele var rigget til og puttet fint i kassen. Karabin hager i hver ende af hovedlinen og små ankre lige til at klipse på. Der blev foretaget lidt tør træning i haven, og flere spørgsmål rejste sig......hvordan filen fik man smidt de her liner ud når der nu var et anker i begge ender?!? Men det var jo et afprøvet og åbent lyst genialt system, lige til at smække i vandet, så det kunne vel ikke være så svært.

Næste forhindring blev prammen....for det kan da godt være at sådan een er af glasfiber, men for filan hvor er den tung hvis man står ene mand! Og det gør det heller ikke nemmere når det er naboens høje trailer man har lånt. Så jeg fik en kammerat over og hjælpe mig med at smække den op på traileren og ned til vandet. På med tøjet (jagtbukser, neopren vaders, oilskin jakke, redningsvest og hvid heldragt (malerdragt). Båden i vandet og så var jeg klar!.....Eller det vil sige der skulle jo lige roes hen til det sted som Jimmi havde været så venlig at udpege.


Udsigt fra prammen

Foto: Torben N. Jensen


Varmt og ingen vind, så de mange lag fandt jeg hurtig frem til nok skulle gemmes til senere på sæsonen! Men det var jo et test-run det her, så jeg var der for at lære. Jeg smed hovedankeret tæt på land og fik båden staget ud til enden af ankertovet hvor teorien så var at jeg kunne smide 4 anker og hovedliner.....beholde 4 ende ankre i båden, ro videre ud og smide de sidste anker, så var lokkerne jo på pæne rækker....ja nemli ja!...En line filtrede til ukendelighed og de i kraft af at der ingen vind var, så havde jeg ikke det store overblik over hvilke ænder i vandet der hørte til hvilken line, da alle lå lige op af prammen. Efter 10 min tænkte jeg...F*** det her testrun. Glem alt om at køre det som var det på dybt vand, så jeg hoppede i vandet og fik spændt liner ud. Vadede tilbage til bøjen, koblede mig på og hoppede tilbage i båden. PÅ dette tidspunkt svedte jeg så meget at da jeg knappede op for jakken duggede mine briller!!!

Lokkerne lå af helvede til, båden lå af helvede til, jeg lå for langt inde mod stranden og jeg rykkede rundt på det hele 2 gange..... og resultatet blev stadig ikke kønt. Men skidt med det, for gæs kunne høres, ænder kunne høres og ses og nedenfor er billeder af udsigten fra min pram!
Helt fantastisk at ligge der med solen som stille går ned, ænder man kan høre længere ude og hejren som landede 20 fra mig.


Udsigt fra prammen

Foto: Torben N. Jensen


Det var min første jagt fra pram. Jeg fik intet med hjem men fik da afgivet et skud, hvilket var mere end hvad jeg havde forventet. Jeg er total smadret i mine ben efter at have vadet rundt med prammen halvt fyldt med vand da jeg var inde og ude af den 5 gange. Mine ankerliner til hovedlinerne er pt filtret da jeg ikke havde lygte med og fordi jeg ikke helt har et system til at få dem samlet ind. men i det mindste virker ring/stang princippet til ænderne.

Tusind tak for den hjælp jeg har fået; Jimmi, Per, Claus. Nu er jeg i gang. Så skal jeg blot lære hvordan man gør.
Kan ikke vente til næste weekend!

Mvh
Torben, Ny strandjæger