Den sidste tur, 2011

Af: Carsten Holm Clausen


En dejlig frisk kølig tur i prammen lørdag d. 28. januar blev den sidste tur for mig i denne sæson.

Var dagen i forvejen rundt i området for at lure lidt. Det var meget lavvandet vil tro en meter under normalen.

Så området jeg havde tænkt på som mål for turen blev opgivet. Da jeg kunne se på dmi at det også ville være noget lavvandet den næste morgen. Så en anden blev fundet.

Her havde jeg før ved megen lavvande, haft gode dage i prammen.

Denne morgen skulle vise sig lidt anderledes, Den startede godt ca. en time før solopgang landede en hvinand i mine lokker. Der blev den i en halv time. Så kom der gang i Edderfuglene 6-7 styk hvor af fem var kokke tog kursen på mine lokkefugle, de kom helt ind og en kok forendte i knaldet.

Den tidlige hvinand forduftede lige så. Efter nogle få åretag og var fem meter fra den forendte kok i mellem mine lokkefugle, opdagede jeg næste lille flok edderfugle på stive vinger ind i mine lokkere, de fortsatte selv om jeg måtte bruge årene for at holde prammen i vinden og kom på et fint skudhold. Endnu en kok forendte i knaldet og jeg kunne samle to kokke op i prammen sammen med to hylstre fra halvautomateren.

Var blot lige kommet tilbage i ankertovet før en hvinand kastede sig i mine lokkere, den forendte også i knaldet.

Det skulle så også vise sig at være den sidste and i lokkerne denne morgen. Der var en del hvinænder i området, men de ville ikke lege med mig.
Der var mod forventning ikke mange edderfugle, og så, kun på lang afstand til dem resten af morgenen.

Havde mange gråænder der daskede rundt som kun gråænder kan. De dryssede ned hist og her.. bare ikke i mine lokkere. En god flok toppet skallesluger piskede lavt ind over lokkerne, men har ikke den store interesse i dem så dem nød jeg synet af.

Kl. 11.30 sad jeg i bilen på vej hjem og glædede mig over at være kommet af sted og havde haft en flot afslutning på sæsonen. En kold, men super god dag, 3 skud og 3 ænder. Kameraet havde jeg med, men glemt at lade batteriet op. Æv ingen billeder af en ellers god mogen. hvor gode billeder ellers havde printet sig ind på nethinden.

Tankerne kredsede om den lange vej til september hvor vi igen kan komme i prammen.

For mig har det været en lidt anderledes sæson, hvor mopaen har været strandet i en sæson uden ret mange dage hvor vinden var svag nok til dens vilkår. Det er blevet til to ture i mopaen hvilket er noget usædvanligt.

Jeg har i den sidste del af sæsonen brugt hjemme ladet ammunition 12/70 32 gr str. 3 med en hastighed på ca. 450 m/s. Dette har vist sig at være en fantastisk oplevelse. Har i den grad mærket forskel, og har mindsket antallet af fugle som skulle have fangst skud eller eftersøges fordi de er dykket.

Dette har resulteret i at jeg er tilmeldt kursus for genladning d. 4. februar og glæder mig. Håber at jeg inden næste sæsonstart har fundet midlerne til det nødvendige udstyr for genladning af egne haglpatroner.

Carsten Holm Clausen