Jomfruturen, 4. september 2010

Af: Jesper Grønne


D. 4. september havde jeg fornøjelsen af at kunne trække prammen ud fra rørene, og se frem til min jomfrutur på vandet.
Jeg havde en kammerat på besøg denne weekend, hvor jeg skulle have min første tur på vandet. Så vi aftalte at jeg skulle sætte ham af på engen, hvor jeg så skulle forsætte ud til prammen. Vi aftalte at vi skulle skrives ved når jeg havde fået lagt alle mine lokkeænder ud og var kravlet op i prammen. Jeg har overhovedet ingen erfaring i denne jagtform, så jeg måtte bare prøve mit bedste med mønsteret af lokkeænder. Jeg prøvede den klassiske V-formation, som jeg også bruger til duerne i oktober.


Lokande opstilling

Foto: Jesper Grønne


Endelig var jeg færdig, og jeg kunne kravle op i prammen og håbe på det bedste. Det var ikke just det bedste vejr, man kunne være på fjorden i. Der var ingen vind, men humøret var højt, og jeg var klar i prammen, med bøssen ladt, og gode forventninger. Jeg måtte allerede skyde, og der gik heller ikke lang tid inden jeg havde set den første and passere mine lokker, men desværre var den for langt ud, samt det var til min dårlige side, så der gjorde nu ikke så meget.

Inden jeg nåede at få mig set om, så var der gået en halv time, og der kom atter en flok ænder, som jeg så for sent, og til min store ærgrelse, så kom denne flok gråænder fint på 25 meter fra prammen og til min gode side. Men op med humøret morgen var stadig ny, og det kunne ske meget endnu.
5 minutter senere højere jeg suset af ænder for mine øre, og ser 2 krikænder ud af venstre øjenkrog, og inden jeg fik se mig om, så lå de mellem mine lokker. Jeg fattede bøssen og rejste mig og råbte. Anden tættest på mig leverede jeg i første skud, da den lettede fra vandet. Jeg fandt nummer 2, men træerne vokser ikke ind i himlen, så mit skud gik forbi. Det kunne ellers have været stort at ligge ud med en double på krikænder på sin jomfrutur.

Min første ”fjordand” lå stille og flød i vandoverfladen, og jeg var allerede solgt til pramjagten. Knækkede bøssen og steg stille og roligt ud af prammen for at hente min første and i denne sæson. Som en hver jæger gør så beundrede jeg anden, og denne blev beundret ekstra meget. Desværre så var den ramt hårdt så den kunne desværre ikke blive udstoppet. Tilbage ved prammen, og jeg var hurtigt klar til nye eventyr.

Bøssen blev ladt på ny, og jeg kunne begynde t fornemme solopgangen mod øst. Det blev en rigtig morgen, og krikanden lå på stævnen af prammen. Inden solen havde brudt horisontens linje helt kom der atter et par ænder, men de ville ikke i lokkerne, men der betød nu ikke så meget, da min morgen var i hus.

Morgen var utrolig flot og jeg tog et par billeder med telefonen.


Udsigt fra prammen

Foto: Jesper Grønne


Yderlig 3 kvarter gik og der kom kun en del måger over prammen, som jeg lod flyve. Hvad skal man med noget som man ikke ville spise? Jeg pakkede stille sammen, og gjorde klar til at vade ind igen. Min første tur på vandet var slut, og en ny pramjæger var født.

Ser allerede frem til lørdag d. 11. og søndag d. 12. september hvor jeg atter ligger på fjorden.

Knæk og bræk derude.