Havets storvildt

Af: Robert Christoffersen


Lørdag eftermiddag tog min datter og jeg ud for at kigge ved de jagtområder jeg pleje at drive jagt i. Det var fint vejr, så man kunne se rigtigt langt med kikkerten. Det første område var der en 200-300 hvinænder der lå og klumpede sig sammen, mens vi kiggede kom der konstant nye hvinænder til, så det var måske værd at prøve. Vi kørte videre til et andet område, hvor der lå mange edderfugle tæt på land, jeg har tidligere lagt på dette sted men aldrig set edderfugl i det antal så også en mulighed.

Videre til et område med nogle sandrevler, hvor vi umiddelbart inden så en stor flok svaner der stod på marken ud til fjorden, frem med kikkerten, sammen med svanerne gik omkring 50-60 canadiske gæs. Jeg har aldrig set så mange samlet på et sted. Vi studerede dem et godt stykke tid , mens jeg tænkte på om der kunne være steder hvor man kunne sidde på træk ,når de måske på et tidspunkt ville flyve på fjorden.
Vi kørte hjem igen, det var nu blevet så sent, og mørkt at jeg droppe at bytte om på prammene der lå traileren, så det var kravleprammens tur til at blive luftet. Kl.6.30 søndag morgen ringede vækkeuret og jeg kørte af sted. Ved ankomststedet var jeg det så småt begyndt at lysne, men der var dog en del tåge. Prammen blev klargjort, de først gråænder lettede ud af tågen, og det var helt vindstille. Jeg lagde de 5 lokkegæs ud på plads, og så gik jeg under dæk. Der kom nu den ene flok svaner efter den anden, kikkerten blev flittigt brugt men der var ingen gæs imellem. Til sidst var marken helt fyldt op med svaner knop-sang og pibesvane nogle af flokkene lød lidt som gæs, men jeg vidst hellere ikke helt hvordan canadiske gæs lød, hver eneste svane blev undersøgt, dog uden held. Et par skallesluger svømmede foran prammen, men de fik nu lov at svømme videre, man skulle jo nødig skræmme nogle gæs væk, hvis der var overset nogle på marken, det var trods alt meget tåget.
Kl. var nu 9 og en flok svaner lå nu i lokkegæssene , på et tidspunkt var en 6-7 svaner ved at kravle op i pramme, åbenbart ikke videre bange for de nye omgivelser. 3 gråænder lavede samme nummer så det blev tid til lidt billeder.


Canadier i kravleprammen

Foto: Robert Christoffersen


Efterfølgende beslutter jeg mig for at stage lidt op af fjorden, men er kun kommet 100meter fra lokkerne da 20 canadagæs kommer direkte mod mig, ned på maven. De skræpper gevaldigt op og drejer rund i en 200 til 300 meters afstand. Så går de på vandet ude ved en flok svaner. Jeg gør klar til at kravle på dem, de ligger noget uroligt. Tror aldrig jeg har kravlet så hurtigt før, men tænkte hele tiden på at der lå 2 trækjæger 400 meter fra gæssene, og de havde morgenen igennem skudt mange skud så det skulle nok passe, at de snart ville få dem på vingerne igen. Jeg var nu 50 meter fra dem, de havde tydelig vis set prammen og svømmede godt til, jeg øgede farten, da det var tæt på at stikkerne ikke kunne bunde mere. Der var nu 30 meter til dem, de lå fuldstændigt spredte, så er der en der pludseligt svømmer ind foran en anden gås, så er chancen der geværet peger på de 2 hals, bam jeg springer op og skal lige se hvad der sket, de 2 ligger døde på vandet frem, på en ny der ryger i baljen. Det var for mig ligesom at have skudt sin første buk, da jeg samlede dem op. Jeg var virkeligt overrasket, havde i bedste fald håbet på, måske at få skud til en overflyvende gås fra marken, men at sidde med 3 flotte gæs.


Canadier i kravleprammen

Foto: Robert Christoffersen


Inde på pladsen igen, så kom en flok på omkring 40 canadiske gæs de smed sig 300 meter fra land ned på maven igen, og af sted. Jeg måtte opgive da jeg erfarede at de lå på ca. 2 meter vand, samtidigt var vinden tiltaget, så prammen blev vendt mod land.
Havde siddet i 10 minutter igen, da 10-12 canadier smider sig ude foran mig på 1 meter vand. Ned på maven og fat om stikkerne. Nu sker næsten samme som tidligere de svømmer også ude af. Prammen skovler nu vand op, da jeg har lagt de skudte fugle under fordækket. Igen er stikkerne lige på kanten til at ikke kunne nå, jeg når ind på ca. 25-30 meter og levere 3 stor gæs , noget af en dag.


Parade på trailer

Foto: ?