Filmholdet – 19. december 2007

Af: Claus Lind Christensen


På tv kanalen DK4 sender de programmet ”Jagtmagasinet” og på et tidspunkt i løbet af efteråret kom jeg i kontakt med Steen Andersen, der er producenten af programmet. Steen ville gerne lave en udsendelse om jagten på vandet.

Derfor bliver der lagt en plan, eller rettere der bliver lagt mange planer for det ligger fast at vi skal af sted den 19. december og enhver der har været på pramjagt, så ved man at vejret kan være noget af en modspiller. Derfor blev der lagt planer efter hele kompasrosen, altså jeg lagde en plan for alle tænkelige vindretninger og styrker. Dette indebar bl.a. at jeg skulle have fat i mange mennesker, hvor jeg fik mange gode råd, for mit mål med denne jagt var at sikre at vi kom ud et sted hvor forholdene for kameramanden var optimale og der skulle gerne være mulighed for at filme jagten og den stemning der var omkring jagten.

Planen var at Steen skulle komme til mig om aftenen før og overnatte hos mig, dels fordi Steen kom fra Sjælland men også fordi, vi så havde mulighed for at drøfte jagten igennem. Overraskende nok blev det sent inden vi kom i seng.

Om morgenen skulle vi mødes med fotografen i nordkanten af Vejle inden i begav os af sted mod fjorden slæbende på tre pramme. Fotografen skulle jo også med ud på jagten.

Jeg havde lånt en Svendborgpram til fotografen, da den gav ham en rimelig stabil platform, samtidig med at hans udstyr var relativ godt beskyttet. Det eneste der var tilbage, som jeg ikke viste noget om det var om fotografen kunne håndtere prammen og det tilhørende sæt åre. Jeg var klar på at jeg i værste fald skulle trække ham ud på pladsen.
Her var der dog ikke noget problem overhovedet, da fotografen Michael Yde fuldt og holdent havde styr på årene og det at færdes på vandet. Måske var det hans baggrund som deltager på Galathea ekspeditionen hvor han var med i 5 måneder.

Fremme ved vandet blev den endelige plan lagt, hvor fotografen blev sat endelig ind planen for dagens jagt, hvorefter rundstykkerne gled med en kop kaffe, inden prammene skulle i vandet og optagelserne kunne begynde.

Normalt tager det ikke lang tid at få prammene i vandet og komme af sted, men ikke denne morgen, for der var lige pludselige mange detaljer der skulle tages højde for.
Der skulle laves indledning til programmet, der skulle filmes tøj der blev taget på, der skulle monteres mikrofoner, kameramanden skulle filme os fra flere vinkler da vi rodede ud, osv.
Resultatet blev at vi ikke helt kom på plads til tiden, hvor vi så at ænderne susede rundt om os. Ikke i store mængder, men de var der.

Efter at have filmet at vi fik lokkerne på plads, kom vi på plads lige omkring solopgang, hvor vi kunne læne os tilbage og slappe lidt af.
Og det blev ikke den morgen vi kom ud og ro efter mange ænder, for trækket foregik længere ud på fjorden og de hvinænder der kom tæt på ræsede bare forbi et godt stykke uden for skudhold.

Kameramanden sad i prammen lidt bag os, og filmede det bedste han havde lært, men da morgenens eneste hvinand indfandt sig over lokkerne, var han ikke klar.
Hvinanden kom lavt ind over fjorden, med en gruppe træer på den anden side af fjorden som baggrund. Jeg så den heller ikke før end den var lige i udkanten af lokkerne, men det forhindrede mig ikke i at komme op og holde til den, hvor det blev til et af de gode skud, da anden gik dødskudt i fjorden.

Op ad formiddagen da vi blev enige om at pakke, og få lavet nogle flere optagelser hvor prammene blev roet rundt og lokkere samlet ind. Hvorefter vi roede ind til bilerne. Det vil sige vi roede ikke hele vejen, for vandet var faldet og vi kom til at slæbe prammene ind over 300 meter mudderet fjordbund. Her fik Steen mærket hvad det vil sige at skulle bruge kroppen i forbindelse jagten og håndteringen af udstyret.


Kameramand i pram

Foto: Claus Lind Christensen


Efter vi havde fået pustet ud stod den på flere optagelser, hvor alle mulige detaljer skulle forklares til kameraet, hvilket var en ganske sjov udfordring, hvor alle de ting, som man som erfaren strandjæger finder elementær, skulle forklares.
Efter en god times arbejde, pakkede vi grejet og vendte næsen hjemad, efter en noget anderledes dag på fjorden.