Det rådne rev

Af: Kristian Buch


I aftes havde jeg set på DMI, at der skulle komme 7 s/m fra SV. ”Det passer lige til et morgentræk på edderfugle” tænkte jeg. Grejet blev pakket i bilen også i seng. Kl. 04.00 larmede vækkeuret- ind og tjekke DMI igen, Øv 10 s/m… Hmm… ”Jeg tager chancen ” sagde stemmen indeni, sådan blev det.
”Hvor i hede, hule, helvede er det rådne rev blevet af!!” Det var mørkt, overskyet og regnvejr. Jeg ville ligge blandt nogle sten på et lille rev, men da min jagtmakker havde glemt min ellers udmærkede mag-lite i en anden pram for nogle dage siden, havde jeg kun min meget lille pandelampe til lys. Normalt er revet helt blotlagt, i alt fald ved lav og normal vandstand, men det lod sig ikke sådan lige finde nu. Situationen blev endnu mere kompliceret af, at jeg havde lagt ud fra et nyt sted hvor bølgerne er mere medgørlige. Det bevirkede at mit indre kompas ikke var helt korrekt kalibreret.
Frem og tilbage, frem og tilbage, op i vinden, med vinden… Øv, bøv, død og ulykke, arrrrrrrghhh! Klokken tikkede og jeg fjollede rundt her som en idiot i et badekar. Hmm. Jeg sejlede til et sted hvor jeg var sikker på hvor jeg var, tog en nogenlunde retning med det indre kompas og af sted igen. Sådan. Der kom en markering til syne og lidt efter revet. Det var på tide!
Anker ud, stramme ind, endnu et anker, stramme ind, lokkere ud, flere lokkere, tjekke anker, go nok, kaffe i kop og så helt ned i bunden af topanien.


Lokkefugle set fra prammen

Foto: Kristian Buch


Det der her følger kender alle vist, rutinen med at ligge i prammen og vente, vente, vente, fugle på vej, pulsen lidt op, knuge geværet, vente, vente, op og sidde, kolben i skulderen… Fugl på vandet og ud og samle op. Det er fantastisk at se, at fuglene er totalt intetanene indtil man sætter sig op og skyder, så virker sløringen.
Der var mange fugle i små flokke på vingerne denne morgen, og nogle af dem kom ind til mig med passende mellemrum. Det skete 4 gange at små flokke kom på hold, og hver gang røg en fugl på vandet. Det skete også at fugle landede ca. 40- 50 m fra prammen, så havde hannerne travlt med at gøre sig til for hunnerne. Det lyder sku lidt skægt.


Lokkefugle set fra prammen

Foto: Kristian Buch


Da trækket ebbede ud kl. ca. 10.00 pakkede jeg sammen og tøffede stille og roligt mod land. Vel inde blev retning og afstand indprentet i mit indre kompas, til næste gang. Grejet i bilen, brystkødet blev skåret af og fuglene puttet i en pose og ind bilen.
Alt i alt en meget fin tur hvor jeg lærte et par ting, og så kom der jo også 4 fugle på dækket.


Parade på prammen

Foto: Kristian Buch