Edderfugle over lokkerne - januar 2006

Af: Carsten Holm Clausen


I denne sæson havde jeg investeret i 24 edderfugle lokkere og havde sat næsen op efter at prøve lykken med en af haves store fugle.
Men ikke alting lykkedes første eller anden gang, men tredje gang måtte det give pote.
De to første gange havde været meget spændende og havde også flere gange edderfugle i lokkerne.
Den første gang havde jeg sat mig i hovedet at hunnerne ville jeg ikke skyde på og da ¾ af dem som kom i lokkerne var hunner var det selvfølgelig ikke mange chancer det blev til. Men et par kokke kom der dog og jeg brændte dem på det skamliste, og fattede ikke en meter af hvad det var jeg gjorde forkert i skuddet. Oplevelsen var dog så stor da jeg så mange fugle og mange forskellige arter, havde sågar to gange knortegæs i lokkerne.
Anden gang var jeg samme sted sammen med en kammerat, han fik ret hurtigt en edderfugl og en hvinand i prammen, og jeg ja jeg kunne konstatere at de edderfugle ikke lige ville det samme som jeg. Jeg kunne ganske enkelt ikke hitte rede i hvordan jeg skulle holde til de efterhånden meget forheksede fugle.
Endelig skete der noget som kunne give mig et svar.
En enlig hun kom ind over lokkerne meget lavt, hvis jeg skød ville nogle af mine lokkere også blive ramt, så jeg ventede til den havde passeret lokkerne med at skyde.
Det resulterede i at vandet blev pisket op af haglene ca. en meter foran fuglen!!!!!! Jeg havde altså skudt en del foran og en anelse lavt de andre gange. Det sad jeg så og tænkte lidt over og blev enig med mig selv om at de selvfølgelig ikke flyver lige så hurtigt som de hvinænder jeg normalt jager efter.Havde i længere tid dvs. et par år tænkt på at besøge et ganske bestemt sted hvor jeg en forårsdag havde gået og fisket med fluestangen og tænkt på at dette sted også var et potentielt trækjagt sted.
I denne vig havde jeg også før skudt en del hvinænder og set edderfugle så det måtte prøves.Denne meget mørke morgen mødte jeg havets trolde og dæmoner, for da jeg ankom til stedet kunne jeg egentlig ikke rigtig finde ud af hvad jeg lavede der, kunne pludselig finde tusinde undskyldninger for at starte bilen og køre hjem igen. Et eller andet skræmte mig der ude om det var vinden der blæste lidt mere end de havde lovet eller det var fordi jeg alene skulle ud et nyt sted ved jeg ikke. Det fik mig til at sætte mig i bilen og køre lidt længere hen hvor jeg også kunne sætte i men på noget lavere vand. Men tog mig sammen og fik prammen sat i vandet og kom i tøjet.

Vel ude på stedet kom jeg i gang med at lægge lokkefugle ud, havde kun lagt to striber ud da der landede en gråand mellem lokkerne, bøssen ja den var ikke pakket ud i nu så den måtte vente til en anden gang. På de tyveminutter jeg brugte på at lægge lokker ud og blive klar i ankertovet, havde jeg flere gange gråænder og edderfugle i lokkerne så det tegnede godt. Kunne dog ikke lade være med at være irriteret over min tøven fra morgenstunden.Der skulle ikke gå mere end fem minutter før jeg kunne løsne ankertovet og ro ud efter min første edderfugle kok, som dog måtte have et fangstskud på vandet før den forendte. Ikke lang tid efter havde jeg tre kokke i prammen og da en enlig kok kom lavt ind i lokkerne og stod helt stille i luften kom min første forbier og kort der efter endnu et.

HVAD var nu det?

Nu gik det lige så godt også to forbiere til dagens bedste chance, men ville altså nyde synet af at kokken pakkede og skød under neden to gange. HHHmmmm

Havde ikke andet end lige puttet to nye patroner i halvautomaterne før der kom en hurtig hvinand ind over lokkerne den pakkede i første skud, fik en ny patron i men ventede lige til fuglen var drevet ud af lokkerne med at ro ud efter den, da årene jo ellers ville blive filteret ind i linerne.
På vej der ud kom en hun sammen med kok lavt ind, de ænsede mig ikke selv om jeg brugte årene til at holde prammen i vinden og lå ude i landingsbanen, de fortsatte på stive vinger så op med årene og fandt geværet og bang så lå der endnu en død skudt fugl på vandet.
Næste fugl i lokkerne var skalleslugere af den store slags. Da min familie strejker når de bliver servet til aftensmaden, ja så er jeg stoppet med at skyde dem. Havde vel en fem- seks chancer til stor eller toppet skallesluger denne morgen. Især den store skallesluger han, er meget smuk fulg.


Toppet skallesluger over lokkerne

Foto: Carsten Holm Clausen


Havde også Bjergænder over lokkerne uden at kunne komme til skud.
En enkelt hvinand og en kok mere, blev det til.
Dagen endte med fem edderfugle kokke og to hvinænder i 9 skud, brugte dog en fem-seks skud på vandet. Ikke alle nødvendige men mere for en sikkerhedsskyld for at undgå dykkere.
Havde mange gange flere edderfugle i lokkerne men valgte kun at skyde på de rigtig gode chancer for at undgå anskydninger og heldigvis blev jeg forskånet for det. Hvinænderne var der også mange af men de ville ikke rigtig noget denne morgen, om det var fordi at hvinand lokkerne ikke var så mange og ikke lå helt optimalt i forhold til vind og pram ved jeg ikke.
Alt i alt havde jeg en kæmpe oplevelse med at skyde mine første edderfugle på træk.


Parade på Jafi

Udsigt over lokkerne

Foto: Carsten Holm Clausen