Sort sol 24. september 2005

Af: Per Henriksen


Den 23/9 sad jeg og læste lidt på strandjæger siden, hvor der var flere som undrede sig over at ingen ænder var at se nogen steder.
Jeg besluttede dog, at jeg ville en tur ud på Fjorden uanset om der var ænder eller ej, jeg trængte bare til at stresse lidt af oven på en hård uge på arbejdet.
Jeg læssede bilen med lokkere, kajak og alt muligt andet grej som nu skulle bruges til morgendagens jagt. Og så gik jeg tidligt i seng.
Den 24/9 om morgenen klokken 0430 ringede uret og så måtte man ud af posen i tøjet, smurte en hurtig mad, bryggede en kande kaffe og så ud i bilen og af sted.

Kl. 0515 ankom jeg til stranden hvor jeg hurtigt fik kajakken af bilens tag, gevær lokkere sløringsnet m.m. blev læsset på kajakken og så af sted ud på den mørke Fjord. Ja nu var den jo ikke så mørk endda, der var stjerneklart og der var en næsten halv måne som lyste klart på himlen. Vanden var spejlblank. Der hørtes ikke andet end de stille pagajtag, og en enkelt gang en flok ænder som blev skræmt op af mig på vej til dagen plads.

Kl. 0545 ankom jeg til den plads jeg havde valgt til dagens morgentræk, en lille vig med en del bevoksning omkring. Jeg fik hurtigt mine 6 gråande og 4 krikande lokkere lagt ud på vandet og kom ind i sivkanten med kajakken. Nu var jeg klar, jeg skænkede mig en kop dejlig varm kaffe og sad stille i min kajak og nød at høre Fjordens fugle begynde at vågne, et par steder kunne jeg høre en del ænder rappe roligt i morgengryet, men jeg tror at var ved nogen vandhuller inde i landet i hvert fald så jeg ingen ænder.

Omkring kl. 0630 så jeg en enlig and komme ind mod mine lokkere i 5 til 10 meters højde. Gråanden slog landingsstellet ud, men den så mig åbenbart da jeg løftede geværet og så slog den af. 1 Skud ramte bag ved, men i andet skud faldt den. Anden faldt ned lige ved siden af lokkerne, og jeg kunne stille og roligt padle ud og samle den op.


Smuk solopgang fra prammen

Foto: Per Henriksen


Herefter så jeg ikke flere ænder flyve, kun Måger og Skarv, så jeg valgte omkring kl. 0730, at jeg ville pakke sammen og så sejle lidt rundt for at se om jeg kunne finde en and eller to som måske gemte sig i sivene. Efter en halv times tid så jeg en and som lå et par hundrede meter foran mig lige i sivkanten, så jeg trak helt ind til sivene og fandt mine stikkere frem og så begyndte jeg langsomt at kravle frem mod anden. Da jeg kom ind på skudafstand lettede der pludselig 3 ænder, så af bare overraskelse nåede jeg kun at skyde det ene skud, som resulterede i dagens anden gråand, min første and på kravlejagt.

Nu var humøret og gejsten høj, men jeg var også lidt tidspresset, da jeg havde lovet familien at komme hjem med frisk morgenbrød. Jeg padlede nu mod bilens holdeplads, men på vejen opdagede jeg en smal passage i sivene som jeg ville prøve at sejle gennem den var ca. 10 m bred. Da jeg kom ca. 30 meter fra passagen begyndte det at lyde som om jeg var midt inde i en hvepserede, det summede højt hele vejen omkring mig, uden at jeg kunne se noget. Spændt kravlede jeg frem med stikkerne og pludselig da jeg var midt i passagen lettede tusindvis af stære omkring mig. Til min store overraskelse oplevede jeg pludselig at befinde mig midt i en ”Sort Sol”, og hvilken oplevelse at afslutte den morgen på Fjorden med.

Kl. 0915 lå kajakken igen på taget og så gik turen tilbage til bageren og så videre hjem til familien med det friske morgenbrød..

Alt i alt var det en dejlig morgen med masser af frisk luft, en flot solopgang og et par gråænder på tasken.

Jeg glædes over at jeg i sidste sæson fik taget mig sammen og begyndte at dyrke strandjagt, hvilket er en ny jagtform for mig, men absolut en form som jeg vil bruge meget tid på fremover.