Lillebælt 1. oktober 2003

Af: Claus Lind Christensen


Den 1. oktober skulle igen står i ederfuglenes tegn, hvor Brian og jeg havde besluttet at vi i lighed med sidste år, ville tage en tur på Lillebælt. Denne gang tog vi dog ud aftenen før for at prøve aftentrækket på områdets gråænder, som vi havde en ide om at ville være mulig at træffe ved nogle af de mindre øer i området.

Vi fandt en plads, hvor vi havde en god overbevisning om at der ville komme ænder og her gjorde vi os klar til at solen skulle gå ned. Grå ænder var der, men bare ikke lige helt hvor vi lå, selv om det nu et par gange var tæt på g lidt bedre blev det da det for alvor begyndte at blive mørkt, men her var himlen mod øst temmelig lys og da ænderne skulle komme fra øst mod vinden, så var vores chancer efterhånden ikke særlig store. Der kom da også ænder ind til lokkerne, hvor vi i det dårlige lys (undskyldninger er der nok af) begge fik lejlighed for at skyde grundigt forbi.

Efter denne korte jagt fik vi varmet aftensmaden, som nu efterhånden var ved at være noget tiltrængt, da kl. var ved at være mange, men en grydefuld dykand, hvor der er rigeligt er nu ikke at foragte. Oven på denne portion var det tid for at finde soveposerne så vi kunne komme tidligt op for at få lokkerne lagt ud.

Vækkeuret ringede og det var tid for at stå op, inde på stranden blev slagplanen pudset endelig af og morgenmaden indtaget, hvorefter det var tid for at begive sig ud til stedet hvor vi troede på der ville komme ederfugle.

Lokkerne blev lagt ud og 1½ time før solopgang var vi klar, da ænderne godt kan finde på at stå tidligt op i det område. Dette skulle dog ikke være tilfældet, men da de stod op, så kom der ænder. Brian lagde for med den første og her efter fortaber det sig hvem der havde hvilke chancer hvornår, for ænderne kom i en lind strøm i en halv time. Her kunne man lige nå at hente en nedlagt and, før end den næste flok var på vej ind til lokkerne. Sådan gik det slag i slag, og inden vi havde set os om, så havde vi fået de første femten ænder.

Brian der lå i sin boble fik mange ænder ind over sig og der yderst på revlen fik han sin portion af chancerne, hvilket også hurtigt fik ham til at udbryde at han aldrig før havde haft en pram der var foret med ederfugledun.

Efter det hektisk morgen træk, kom ænderne nu i mere anstændig tempo, men trækket fortsatte, og efter nogen tid syntes jeg, at jeg begyndte have fået nok med ænder, så jeg fandt i stedet videokamera og digitalkamera frem. Hvor resultatet bl.a. blev denne lille billedserie herunder.

Efter at have taget lidt billeder og forsøgt mig noget med videokameraet, begyndte jeg igen at deltage i jagten, hvor jeg da også hurtigt fik yderligere et par ænder. Herefter syntes vi at nu var der ikke nogen grund til at vi fortsat, ville blive ved med at skyde store mængde ederfugle. Derfor besluttede vi at vi resten af jagten kun ville skyde hanner, hvad der da også lykkes for os.

Filmklip med ederfugl over lokkerne.


Da kl. var 12.00 pakkede vi grejet sammen, for at begive os hjemad, men inden da blev ederfuglene lagt op til parade og talt op, hvor den tilsammen lå 40 fine ederfugle, hvor ca. 60% var hanner. Dette var ikke nogen dårlig start på ederfuglejagten og mon ikke vi kommer igen en anden dag.

Tak for godt selskab Brian, vi ses næste år.