Struer bugt 8. december 2002

Af: Claus Lind Christensen


Kl. 05.00 ringede vækkeuret og termometeret viste 0°C uden for og vinden var østlig og rigtig kold, men missionen var klar - jeg skulle ud efter hvinænderne på Struer bugt.
Efter flere dage med østenvind var vandstanden faldet mellem en halv og en hel meter, hvilket gør at der kommer nogle områder frem med ganske lavt vand, som ellers ikke er lavt og her er der netop et sted hvor det kan være godt med frisk vind fra øst og det var lige netop dette der var tilfældet denne morgen.

Prammen af traileren og ud i vandet og af sted ud i mørket, til en plads jeg før havde haft held til, med både hvinænder og skalleslugere.

Efter jeg var kommet på plads, gik der heller ikke længe inden jeg så de første ænder, men de trak blot forbi lokkerne uden så meget som at værdige dem et eneste blik, selv om nogle af dem kom ganske tæt på.
Sådan gik det i nogen tid, men pludselig kom en enlig and inden fra land med ret kurs mod lokkerne. Problemet var bare at jeg havde Struer by som baggrund og her var gadelamperne et ganske forstyrrende element, så anden kom helt ind at side mellem lokkerne inden jeg fik reageret og da jeg lettede den fra vandet, skød jeg klart forbi da lamperne stadig var noget i vejen. Ja, det er i alle tilfælde undskyldningen.

Herefter fortsatte trækket med at passere lokkerne, uden at vise interesse, ja der var lige enkelt gang hvor jeg skulle rette på ankertovet, at der var en and der kom tæt på, men den så jo ham jægeren som sad op i prammen...

Efter nogen tid kom der dog ænder for, da to gamle andrikker valgte at trække hen over prammen, hvor jeg fik den en i et godt spidsskud.

Herefter gik trækket lidt i stå, en der var fugl på tasken og vejret var godt, så det betød ikke så meget. "Freden" varede dog ikke så længe, da en flok på fire unge fugle kom bag fra hvor de en stor bue slog rundt og gik lige på lokkerne. Den første opdagede ikke hvad der ramte den og den næste nåede ikke væk.


Usigt fra prammen over fjorden

Foto: Claus Lind Christensen


SÅ var det lige som om at ænderne ville noget, da jeg i løbet af den næste to timer fik en del chancer, som bød på endnu en dublet så mængden af ænder i prammen voksede.

Forbiere blev det dog også til, men heldigvis noget færre end træffere, men en af forbierne skal dog have et par ord med på vejen. En enlig gamle andrik kom som hvinænder nu engang ofte kommer, helt nede ved vandet og ret på lokkerne. Her kom den helt ind på 15-20 meter hvor jeg rejste mig og den steg perfekt til venstre, lige derop hvor man ikke kan skyde forbi, men hovmod kan altid stå for fald...

Kl. 10.15 trak ænderne stadig lidt rundt, men det var ikke så meget, så jeg besluttede mig for at kl. 10.30 ville jeg pakke sammen. Fem minutter før en jeg ville pakke kom der dog lige en enkelte ung hvinand, som er en af de skudsituationer som jeg stadig kan se for mig. Anden komme ind fra højre, temmelig stærkt, og lægger and til landing og da jeg rejser mig sætter den fuld fart på igen men der op til venstre hvor det ikke kan gå galt og det gjorde det heller ikke denne gang, da et godt sving i geværet efterlod en sky af fjer i luften og en dødskudt and i bølgerne.

Tro mod min beslutning om at pakke kl. 10.30 fulgte jeg, men lige som jeg ville til at stå ud af prammen kom der selvfølgelig endnu en hvinand og den kom helt ind til lokkerne, og her fik jeg naturligvis sluttet dagen med en god forbier, men alt i alt sluttede dagen med ni hvinænder i sytten skud - en god dag!