Kattegat 26. januar 2003

Af: Heine Christensen


Efter turen på Lillebælt, som var min første efter edderfugle på træk, havde jeg fået blod på tanden efter flere oplevelser med de store fugle. Så da Mikael skrev til mig, og spurgte om jeg ville med ham og hans bror Martin til Kattegat efter edderfugle og hvinænder, var svaret et sikkert ja tak.

Vækkeuret ringede kl.3.00, ud i bilen og af sted til Skive, hvor vi havde aftalt at mødes kl.4.30. Efter en kort snak gik det mod udmundingen af Mariager fjord. Da vi var fremme ved bestemmelsesstedet, kunne vi til vor store glæde se at vandstanden var tilpas høj, så prammene kunne flyde, der kan efter sigende godt være 150m blotlagt sandbund, inden man kommer til vand, det slap vi heldigvis for i denne omgang.

3 mand 3 pramme og så af sted ud i det mørke Kattegat, mod sandrevlerne. Mikael havde en 2hk. påhængsmotor med, så han kunne slæbe os ud, men det var fralands vind så vi havde vinden i ryggen, vi roede derud. Martin bliver ”sat af” på 2. revle, os to andre forsatte ca.600m længere ud mod yderste revle. Vi ligger med 150m imellem os.
Kl.7.30 er lokkerne lagt ud.

Martin er den første der får ild i bøssen, men eftersom han ligger langt bag os kan vi hverken se ham, eller det han får på skudhold. Efter kun 10min. ser vi de første edderfugle i luften, og de slår rigtig godt på lokkerne, jeg har 30 edderfugle lokker med og de virker efter hensigten. Hvinænder er der også en del af, men de er ikke vilde med mine store lokker og flyver hver gang forbi. Michael har flest Hvinandelokker, så ovre ved ham går det bedre med at få dem på skudhold. Vandet er kun godt en meter dyb over ved ham, og han er af og til i vandet efter en and.


Et kik ned i prammen

Foto: Heine Christensen


Trækket er meget koncentreret, og efter en time har jeg 8 edderfugle liggende i bunden af jafien. Der kommer en flok på 10 edderfugle lige imod mig, de flyver lavt helt nede ved vandoverfladen, på en lang række, da de når de bagerste lokker klumper de mere sammen og glider videre henover deres plastik fætre, for at lægge an til landing i det åbne stykke mellem lokkerne og prammen. Hurtig op at side, jeg havde udset en gammel kok i flokken, den ryger død i baljen, lidt ude til venstre er der en mere, også den forender i knaldet. Jeg ror ud og henter dem, imponerende fugle og vel ikke mindst når man ”kun” er vant til de små dykkere.

Op på formiddagen bliver der lidt længere mellem fuglen, og Mikael sejler en tur med motor, det er nu ingen fornøjelse da det er blæst en del op, og han får en hel del vand ind over prammen.


Et kik ned i prammen

Foto: Heine Christensen


Kl. er 11.15 vi har skudt godt med fugle, vinden er tager en del til i styrke, så vi beslutter at pakke sammen. Jeg kommer på slæb efter Michaels pram, det er behagelig 1.5 km er langt at ro i strid modvind. Da vi når det lavvandede stykke inde ved land møder vi Martin, og trækker det sidste stykke til land.

Fuglene bliver lagt til parade, og bliver talt sammen. 22 edderfugle og 5 hvinænder.


Et kik ned i prammen

Foto: Michael W. Schmith


Endnu en god oplevelse med edderfugle i hus. Tak for turen Michael og Martin.