Nordenfjords 30. september og 1. oktober 2001

Af: Claus Lind Christensen


Sidste år da jeg var på jagt hos Jens Ove, var der ikke så meget gang i ænderne, så han lovede at jeg skulle komme igen i år, og han holdt hvad han lovede. Dog kom indbydelsen, så jagten bl.a. skulle foregå den 1. oktober hvilket jo ikke var helt godt, for her skulle jeg jo på edderfuglejagt, så det var et lidt svært valg - traditionerne mod indbydelse til en jagt i særdeles gode omgivelser og i godt selskab. Vejrguderne kom dog til hjælp da der blev lovet en halv pelikan fra syd og på den måde var edderfuglejagten ude af billedet.

I år skulle Mikkel også med hvilket ud over godt selskab også var en ganske god hjælp, da jeg ikke selv havde en bil denne dag.

Vi ankom til Bygholm vejle hvor en af Jens Ove´s jagtområder ligger i nærheden af. Her skulle vi starte dagen med bekkasintamp på ca. 30 hektar eng.
Jens Ove bekendtgjorde inden vi gik, at der ikke var bekkasiner på de første 200 meter, men knap var vi kommet ind på marken før end den første lettede, men dog for langt ude.

Efter lidt tid lettede en enkelt bekkasin lige ved fødderne af mig, og her var det at min fars formaninger kom til sin ret. Han havde altid sagt: "lad den blot flyve nogle meter, så holder den op med at "zigzagge" som sagt så gjort og ned kom fuglen. Men kunne jeg gøre det igen, JA, men dog ikke tredje gang.

Udbyttet fra den første jagt derfor to bekkasiner.

Herefter gik turen hjem til huset, hvor vi lige kunne puste lidt ud inden vi skulle ned på engen for at sidde efter ænderne i ved strandsøen.

På vejen ned til strandsøen lettede der enkelte krikænder rundt omkring i sjaphullerne og ude ved strandsøen var der godt og vel 20 krikkere, så forventningerne til at få chancer til krikænder var bestemt til stede.

Vi skulle dog heller ikke side længe i skjulet inden den første flok kom ind til Mikkel og mig, en god flok på 12 - 13 ænder hvoraf der blev to tilbage efter vi havde skudt.

Dette skulle dog blive den eneste chance vi fik mulighed for at få skud til, lige ud over de "sorte gæs". Mens vi sad i skjulene kom der tre store fugle med kurs direkte ind mod strandsøen og vi var ret sikre på at det var gæs. Spændingen steg og patronerne blev hurtigt skiftet ud til noget mere slagkraftigt i form af 1'er eller 3'er bismut.
Men var det nu gæs, nej 75 - 100 meter før end de var på skudhold måtte vi konstatere at "gæssene" var skarver, så ned med kanonen og ud med de store hagl - øv. Havde det været gæs så havde vi alle tre haft mulighed for at skyde til flokken på samme tid, men sådan skulle det jo ikke gå.

Da mørket faldt på gik vi i stilling, så vi sad spredt ud over engen, men uagtet vores gode indsats, så gav det end ikke en chance.

Vel hjemme i huset igen, fik vi en god gang varme biksemad hvilket bestem var tiltrængt efter en god og lang dag, ja for Jens Ove havde dagen stået på lige siden han var på morgentræk, så han var ved at blive lidt træt.

Efter en hyggelig aften, fandt vi vores soveposer, hvorefter vi gik til køjs, da næste dag startede kl. 05.30.

Jagten skulle igen foregå på engen, men nu blæste det en halv pelikan fra sydøst hvilket gav nogle muligheder for at der kunne skydes toppede skallesluger fra kysten, og da det jo var den 1. oktober var det jo en oplagt chance.

Det blev derfor besluttet, at jeg skulle gå ned til vandkanten, med en håndfuld lokkere og prøve lykken her, mens Jens Ove og Mikkel ville blive ved strandsøen.

Ved strandsøen blev det ikke til den store mængde chancer ud over et par forvildede krikænder og en enkelt gråand, men ingen af dem ville rammes.


Langs kysten på den sydlige side

Foto: Claus Lind Christensen


Fra stranden fik, jeg derimod nogle rigtig gode chancer, da der var ganske godt træk i skalleslugerne. De kom langs stranden, som Jens Ove havde forudset. De kom i små flokke, hvor det dog ikke var alle alle som kom ind til lokkerne, men jeg fik dog ret hurtigt nedlagt to.
Det fik Mikkel til at forlade sin plads ved strandsøen for at komme ned til fjorden for at prøve lykken, hvilket også gav ham to skalleslugere.

Men lige med et var trækket over, om det var fordi skalleslugerne havde set at regnen kom, ved jeg ikke, for der kom regn, masser af regn. Dette var så signalet til at gå hjem til huset igen.


Gåsejæger på vej i skjul

Foto: Claus Lind Christensen


Tilbage i huset stod den på frokost, med udsigt over strandengen og Limfjorden................. her kunne man side i timevis og blot betragte livet uden for.

Efter frokost var det tid for at vende snuden hjemover, men vi skulle lige prøve et enkelt bekkasintramp mere inden vi tog hjem. Her var der igen mange bekkasiner, ja faktisk flere end dagen før, så vi fik yderligere fire bekkasiner på tasken.

Turen sluttede således med to krikænder, seks bekkasiner og fire toppede skalleslugere, men vigtigst af alt en tur med godt selskab - så tak endnu engang for en rigtig god weekend Jens og Mikkel.


Bil og parade

Foto: Claus Lind Christensen