Lillebælt 14. december 2001

Af: Claus Lind Christensen


Nu så det endelig ud til at jeg kunne tage en fridag, og at vinden var til at tage på havjagt fra Mopaen for første gang i år !
I dagene forinden havde jeg naturligvis holdt øje med vejrudsigten og der var lovet ca. 4-5 sek/m hvilket var ganske godt. Torsdag aften ændrede de kære metrologer dog mening nu lød den på 6-7 sek/m hvilket er lidt for meget efter min smag, da jeg ikke rigtig syntes at jeg kan komme til fuglene, samt at det kan være umådelig svært at få fat på en "dykker". Nå men det blev morgen og vinden var ikke så slem så jeg besluttede mig at tage af sted med den risiko at jeg måtte vende om.

Efter jeg havde sat konen af på hendes arbejde med et løfte om at jeg nok skulle komme præcis for at hente hende igen gik turen mod Middelfart lystbådehavn, hvor de har en ganske god rampe - båden i vandet og af sted !

Det første stykke gik for fuld skrue, da jeg ikke forventede at se fugle inden jeg var kommet ud på den åbne del af Lillebælt, men her blev jeg klogere for ved sydsiden af Fænø mødte jeg allerede de første fugle, som blev forsøgt. Om de var blevet lidt for opmærksom på mig i starten da jeg blot kom brusende, ved jeg ikke men de holdt i alle tilfælde ikke.

Nå, men op på "hesten igen" og videre, lige efter jeg så var kommet ud på det åbne område fandt jeg da også hurtigt den første flok, hvor jeg i en sikker manøvre gik lige ind til flokken, hvor den første edderfugl blev liggende på vandet.

Herefter blev ænderne lidt mere vilde og der var ikke rigtig hold i dem, men der skulle nok komme chancer, hvilket da der også kom for længere mod vest inde under land fandt jeg en enkelt edderfugl, som troede at blot den svømmede væk fra båden, så var der ingen fare - men det var der, for den blev min anden fugl på dækket.

Lidt senere så jeg pludselig en meget stor flok fugle, et godt stykke foran båden, som jeg besluttede mig for at se lidt nærmere på.

Da jeg kom lidt tættere på kunne jeg konstatere at at det var ænder og at det formentlig var bjergænder, så nu steg spændingen. Jeg havde før skudt bjergænder, en ikke fra motorbåd, men jeg havde hørt kunne lade sig gøre, så det skulle prøves.
Godt rundt i vinden og indsejlingen flaskede sig rigtig godt ogjeg kom helt ind på ca. 15-20 meter af flokken før end den første and lettede. Denne and trak god over resten af flokken, så her kunne jeg med sindsro skyde uden at skuddet ville gå lige ind i flokken, troede jeg da, for lige i det jeg slap skuddet, så steg resten af flokken og ud over den and jeg skød til så faldt der tre fugle, hvorfor der nu i alt befandt sig fire ænder på vandet hvilket bestemt ikke lige var planen. Mit andet skud holdt jeg tilbage, for nu var jeg helt oppe på tæerne for jeg var overbevist om at der var behov for at give fangstskud, men nej jeg kunne i ro og mag sejle rundt og samle mit bytte op. Herefter måtte jeg lige ligge stille på vandet for en stund for lige at fordøje den oplevelse, for det er ikke lige hver dag at et skud giver fire ænder på tasken. Samtidig var der også tid for lidt selv ransagelse, for det er jo ikke smart at skyde ind i en flok ænder, hvis man skal forsøge at undgå anskydninger, men ok på trods af at det ikke var en tilsigtet handling, så var jeg da blevet en oplevelse rigere.


Bjergænder på paraden

Foto: Claus Lind Christensen


Herefter rejste vinden sig noget og jeg slet ikke kunne komme til fuglene, hvorfor jeg besluttede at sejle over på den anden side af bæltet for at se nærmere på et par vige med læ, hvor jeg før havde truffet gråænder.

På vejen derover mødte jeg dog enkelte flokke af edderfugle, som skulle prøves, som dog ikke var en succes. Jeg fik dog en enkelt edderfugl mere, for under indsejling til en flok, som lå 200-300 meter foran mig opdagede jeg pludselig en enlig han 50 meter foran båden som jeg ikke havde set tidligere, om jeg blot trængte til briller eller den havde være neddykket ved jeg ikke, men den lå der i alle tilfælde lige pludselig. Efter en lille kursændring kom jeg ind på god skudhold hvorefter jeg nu havde syv ænder på hækken.

I den ene af de vige som jeg skulle se på fandt jeg også hvad jeg søgte - gråænder, som også gjorde at jeg fik en enkelt gråand på hækken.

Herefter var det igen tid for at vende stævnen hjemad, for konen skulle jo også hentes igen, men en dag med otte fugle fordelt på tre arter, kan vist kun betegnes som en god dag.


samlet parade på mopaens agterdæk

Foto: Claus Lind Christensen