Skibsted fjord 5. november 2000

Af: Claus Lind Christensen


Så var de kommet hvinænderne, ja de havde faktisk været der et stykke tid, men nu skulle årets første jagt på hvinænderne udøves.
Vinden var frisk fra syd, så jeg havde en ret god ide om hvor hvinænderne ville trække og hvor de ville ned. Så en time før solopgang var jeg på plads og så var det bare at vente.

Der skulle ikke gå lang tid før end den første flok passerede mig på en afstand af ca. 300 m. og ved solopgang gik trækket rigtigt i gang. Problemet var bare at ænderne blev ved med at trække uden om lokkerne og de ville ikke ind. Det var helt klart, at de var på vej et andet sted hen, så tankerne om jeg skulle flytte kom naturligvis.
Mit problem var bare at jeg ikke viste hvor de gik ned henne. Bedst som jeg lå der og funderede kom der pludselig en hvinand ind til lokkerne, helt nede ved vandet under horisonten, som hvinænder nu har for vane, jeg rejste mig og skød to fine huller i luften og væk fløj anden - så var den sæson skudt ind.

Lidt efter kom der endnu en hvinand mere, så nu begyndte det at ligne noget med trækket. Anden fik samme gode behandling som den første, en god forskrækkelse og to huller i luften. Nu var det at jeg måtte have en samtale med mig selv om at komme lidt længere frem, for det var lidt for tydeligt, at jeg undervurderede deres hastighed.

Bedst som jeg troede at trække skulle ændre sig til min fordel begyndte ænderne igen, at trække uden om mig, så der gik igen en rum tid inden jeg fik endnu en chance - men nu tog jeg mig lidt sammen og kom en halv meter længere frem, hvilket gav resultat, sæsonens første hvinand.

Herefter døde trækket ud og efter nogen tid besluttede jeg mig for at tage hjem. Bedst som jeg havde trukket begge ankre op kom der tre hvinænder, som så ud til at ville passere mig vesten om, men lige med et slog to af dem på lokkerne og kom ret ind til dem. Nu kunne det nok være, at jeg fik travlt med at finde gevær og patroner, hvilket lykkes for mig inden at de var over lokkerne, og jeg fik da også en i det første skud - anden skud måtte jeg konstatere var for højt.

Herefter fortsatte jeg med at samle lokkerne ind og roede tilbage mod bilen. Nu var det jeg skulle konstatere hvor ænderne som trak forbi mig ville hen - 200-300 m. foran bilen lå der ca. 100-150 hvinænder...

På den måde sluttede årets første jagt på hvinænderne, så forventningen om at skulle af sted igen er naturligvis stor.


parade på Gudenå pram

Foto: Claus Lind Christensen