Sikkerhed i beklædning og det at falde i vandet

Af: Carsten Holm Clausen


Ved strandjægerskydningen i 2015, blev der trænet i det at, falde i vandet med sit strandjagt beklædning på. Robert Rønne var på pletten og filmede de forskellige situationer.

Det var ganske lærerigt at se de badende strandjægere. Pramme blev testet for flydeevne, det at kravle op i en pram der er fuld af vand, kan den øses tom for vand?

Hvad sker der hvis man falder i vandet med flydedragt og neoprene vaders og uden vaders. Interessandt at det faktisk var bedre at, have vaders på end uden. Der var betydelig mere bæreevne og det var noget varmere.


En nødsender vil være er en rigtig god livsforsikring, læs mere her

Se videorene her under, og lyt til hvad der bliver snakket om.
Det at kravle op i en pram, kan være ganske svært, hvis man ikke har noget at hold ved i. Det vil man kunne oplevel i disse film.
Et håndtag placeret rigtigt, ville være en stor hjælp. eller en kraftig snor bundet fast rundt på prammen som man har på en kajak. En af disse løsninger vil være en stor hjælp.
En trædelykke ville helt sikkert også være godt. Det er en snor der er bundet fast i prammen med en løkke i enden. Denne løkke kan man så bruge til at sætte foden i og træde op i prammen.


I denne video, hoppes der i vandet i den hvide flydedragt og der kravles op i en pram. Prammen Klaus kravler op i er Friborg tolv syv. Lyt til samtalerne undervejs, der kommer gode kommentare fra strandjægeren i vandet men også fra kameramand og andre tilskuere.





I denne video, hoppes der i vandet i den hvide anorak, flydedragt med neopren vaders på, der kravles op i en pram. Prammen er en Topani. Lyt til samtalerne undervejs, der kommer gode kommentare fra strandjægeren i vandet men også fra kameramand og andre tilskuere.
Topanien blev senere kæntret og her viste det sig at, den var lige så stabil liggende på hovedet. Her kunne Benny stå rimeligt sikkert oven på bunden. Benny havde lavet nogle tiltag i prammen der gjorde den synkefri. Han bruger prammen til trækjagt på Edderfugl i vadehavet når vejret tillader det.





I denne video, kæntres en langelænder der skulle være synkefri, kan man vende den om og pøse den tom for vand. Kan der kravles op i prammen og kan mand holde balancen? Lyt til samtalerne undervejs, der kommer gode kommentare fra strandjægeren i vandet men også fra kameramand og andre tilskuere.

Kan man komme ud af den hvide anorak, mens man ligger i vandet?, så flydedragtens farver og reflekser bliver synlige og dermed større chance for at blive fundet af en helikopter. Jeg vurdere af filmens erfaringer, Så ville jeg vælge at ligge mig op på den kæntrede pram.

Dette blev faktsik afprøvet både på langelænderen og på Topanien, men ikke filmet desvære. Det var klart bedre og har man sin mobil på sig i vandtæt cover, ja så vil der kunne ringes efter hjælp liggende på den kæntrede pram. Igen lyt til samtalerne undervejs. Det nævnes, at det faktisk er betydelig bedre at have neopren vaders på, men det kunne være en god ide at, have en kniv med til at skære hul i vadersene, da benene bliver tunge af indtrængt vand, når man skal kravle op i en pram. Der går dog et stykke tid før vandet trænger ind.





Lidt mere øvelse i det at, kravle op i en pram fra vandet af.



Tak til de badende strandjægere Klaus og Benny. Tak til Robert for nogle meget lærerige optagelser.