Gæs på tagselv bordet

Af: Rasmus Willemoese


Nu har jeg nydt godt af dette forum, hvilket har gjort min første sæson på søterritoriet ganske god. Derfor tænkte jeg at jeg ville dele en af de dage jeg havde der ude med jer.

Dagen startede med sol og en smule vind. Jeg havde besluttet at tage kravleprammen og afsøge en del af det terræn som jeg primært jager på. Som altid havde jeg 8 grå med i kravleprammen for at kunne ligge lidt på træk mens lyset bryder, det plejer at give et par chancer selv om jeg ikke er så godt dækket i bogøprammen.

Denne morgen skulle ikke være nogen undtagelse.

Vel ankommet til pladsen fik jeg lagt lokkerne ud og startet dagens første kop kaffe. Der begyndte at komme fugle i luften men ikke rigtig hvor jeg lå. Efter noget tid valgte en enkelt af de grå at slå meget pludseligt på lokkerne og han endte i baljen inden koppen med ny ophældt kaffe ramte bunden af prammen.

Samtidig var der begyndt at komme liv i grågæssene og selv om de trak i området var de både langt væk og alt for højt oppe.

Da klokken blev omkring 7 begyndte jeg at overveje om jeg skulle pakke lokkerne og starte kravlet. Gæssene var dog kommet længere ned og noget tættere på men jeg vurdere mine chancer som tilfældige og ikke ret store da jeg ingen gåselokkerer havde med og samtidig er bogøen ikke verdens bedste pram til træk på gæssenes vagtsomme øjne.

Mens jeg pakkede sammen kunne jeg høre gæs noget væk. Lyden var kraftig men virkede fjern. Da jeg var rigget til kravl begyndte jeg at padle i retningen af lyden mens jeg brugte kikkerten flittigt. Pludselig kunne jeg se dem, omtrent 100 gæs lå i en lille vig helt tæt ved land. Øjnene i kikkerten blev kæmpe store – så mange gæs har jeg aldrig set på vandet før. Stille og rolig fik jeg mig placeret så jeg kunne kravle til det punkt hvor jeg forventede at de bagerste ville være når jeg kom frem. Afstanden var nu nede på omkring 300 meter og jeg var super klar. Roligt gik det frem mod gæssene og var rolige og bevægede sig opad kysten som forventet.
v Afstanden var nu nede på 50 meter og jeg kunne fornemme at der begynde at blive lidt uro i den forreste del af flokken, hvilket undrede mig da jeg var tættest på den bagerste og her var der roligt. Jeg valgte dog at sætte farten lidt op for at mindske afstanden til de gæs som stadig virkede rolige. Da jeg nåede ind på ca. 15 meter breder uroen sig i flokken….jeg skyder den bagerste på vandet og må vente et kort øjeblik inden jeg kan skyde nr. 2 i luften.

2 dejlige grågæs ligger nu og flyder på det lave vand. Jeg hopper ud af prammen og skal lige til at samle den første op da en ræv pludselig rejser sig fra en lille ”sivø” 3 meter ude i vandet. Den så noget slukøret ud over at, jeg havde skræmt hele festmåltidet væk.

Herefter valgte jeg at slutte dagen som både havde give fugle og følelsen af at have været gæst på tag selv bordet.

Rasmus.


Gåse parade på pram

Foto: Rasmus Willemoese