Lillebælt 23. november 2003

Af: Claus Lind Christensen


Så var der igen gået nogen tid siden jeg havde været på vandet, men den 23. november havde Thomas og undertegnede for længe siden sat kryds i kalenderen, for at vi skulle på jagt på vandet på en eller anden måde, alt efter hvad vejret bød os.

1. Prioritet var at komme på Lillebælt i prammene, efter ederfugle, så da vejrudsigten begyndte at tegne sig i dagene inden blev det klart at det også kunne lade sig gøre at komme af sted, så Mopaen blev pakket, med gudenåprammen om bord og hvorefter det tidligt søndag morgen gik mod syd, hvor jeg skulle møde Thomas på havnen. Her blev prammene og Mopaen hurtigt sat i vandet, hvorefter der blev lagt en kurs ud i mørket, ved hjælp af GPSeren, hvor vi havde ca. 45 minutters sejlads foran os.

Revet som vi skulle ud til fandt vi da også med lethed, hvor hurtigt fik pakket grejet ud, hvorefter vi efterlod Mopaen og gik til den anden ende af revet. Her blev lokkerne lagt ud og Thomas fik de sidste instruktioner om jagtformen og området. Thomas havde tidligere skudt ederfugle på Vejle fjord, men ikke i store tal, så da jeg informerede ham om at der godt kunne blive travlt i lysningen, tror jeg ikke helt han troede på hvad jeg sagde.

Det begyndte at lysne og de første ederfugle viste sig på himlen, og kort tid efter havde vi da også de første over lokkerne, hvor der også hurtigt blev leveret fugle. Så længe gik der heller ikke inden Thomas udbrød: "Det her er noget af det fedeste jagt jeg nogensinde har prøvet", hvorefter han kort efter skød endnu en and.

Ederfuglene trak godt fra morgenen, men de ville ikke helt ind mellem lokkerne, men de kom godt hen over hvor der også faldt nogle stykker. Dem der så kom ind på stive vinge havde jeg derimod lidt problemer med at få has, ellers lette skud, hvor anden blot skulle dækkes...

Efter nogen tid, begyndte ænderne som de plejer og af formiddagen at blive lidt mere opmærksomme, hvilket er helt normalt for det område, men chancer blev det dog til, så mængden af fugle i prammene voksede.

Da klokken blev hen ad middag, var vi ved at blive lidt stive i kroppen, da det ikke just var sommervarme i luften. Vi besluttede derfor at gå tilbage til Mopaen og finde gasblusset frem for at varme den medbragte suppe, det varmer nu kroppen så godt...

Efter at have fået varmet kroppen godt igennem, besluttede vi os til at gå i prammene igen for at tage en times tid mere. Vinden var dog ved at dreje mere om i nord, hvilket egentlig ikke var det bedste, men vi forsøgte os.

Da ænderne ikke rigtig ville ind til os, besluttede Thomas at ro lidt ud på fløjen, for se om ænderne der trak god forbi, så ikke ville komme ind over ham. Planen lykkes til dels for han fik dog en enkelt kok, som dog gik dødskudt på stive vinger, hvor den forendte 400 meter fra prammen - Thomas havde bestemt fået varmen da han kom tilbage.

En kok kom da til sidst også over mig, som faldt på det lave vand, hvorfor jeg steg ud af prammen for at hente den. Bedst som jeg gik hen mod anden kunne jeg godt se at Thomas begyndte at røre på sig i prammen og gøre tegn til at han også ville stige ud, men da han lå på dybt vand var det ikke lige det jeg forventede, men det gjorde han ! Med et hang han ude på siden af prammen i vand til armhulerne, hvor han dog hurtigt fik sig hevet op igen, med øjnene spilet helt op og en forklaring om at han regnede med at han kunne bunde, se det var et af dagens ikke så sjove indslag, for her så jeg i ånden at jeg skulle ud i prammen for at samle ham op, plus at han blev meget våd langt fra land. Ingen af delene blev dog tilfældet, dels fordi han selv kom op, men også fordi han havde neoprenwaders på som sluttede tæt om brystet. Denne oplevelse krævede et timeout, inde på det lave vand, hvor vi så lå i prammene i en lille halv time, mere hvor det blev til endnu en ederfugl.

Da klokken blev omkring 2 pakkede vi sammen for at drage hjemad med dagens fangst på 21 ederfugle.

På vejen hjem mødte vi i det stille vand, nogle enkelte fugle, hvor vi forsøgte at sejle til dem fire gange, hvilket gav fugl tre gange, på trods af der var to pramme på slæb. Så alt i alt kunne vi gå i havn med 24 ederfugle, som nu ligger godt i fryseren hvor en del af dem skal ryges således de kan anvendes løbende ind til næste jagtsæson.

Tak for en god dag Thomas.