Kalø vig 8. februar 2003

Af: Claus Lind Christensen


Så var der lagt op til sæsonens sidste trækjagt efter ederfugle, hvor det var Kalø vig der skulle holde for. Her havde jeg fået et par gode råd om hvor der skulle være mulighed for at få en ederfugl eller to for lokkerne.

Området lå lagt fra alfarvej, så Jens Ove og jeg valgte at sejle dertil fra Århus havn, med Gudenåprammen og Spidsprammen på slæb. Kl. 05.00 stævnede vi ud fra havnen i mørke og tåget vejr, ikke en ærtesuppe men sigten var da nede på 5-600 meter, men jeg havde jo min GPS’er, troede jeg da.
For det første da jeg tændte GPS’eren havde den meget svært ved at fange satellitterne, hvilket jeg har oplevet før, men til min skræk opdagede jeg at batteriniveauet, var meget lavt, hvilket jeg ikke kunne forstå, da batterierne havde lagt til opladning hele natten.
GPS’eren blev derfor lagt væk og kompas og søkort fundet frem, ja det var jo heller ikke nogen skade til at få afprøvet de gamle dyder. Kursen blev derefter sat mod en række lystønder, hvorfra der skulle lægges et ”ben” ind mod det fladvandede område, som vi havde planlagt at jage i.
Lidt forsinket fandt vi området og i al hast begyndte vi at få lagt lokkerne ud, trækket var ikke gået i gang, men en enkelt ederfugl kom dog på hold mens vi stod i vandet, for ca. 10-15 meter fra mig satte en gammel kok sig på vandet, hvor den ikke sådan lige havde i sinde at flytte sig, på trods af vi stod i vandet – årstiden havde nok gjort at den havde forelsket sig lidt for meget i en af mine plastik lokkere, men efter lidt tid fortrak den dog.
Da vi var færdig med at få lokkerne lagt ud begyndte der at trække lidt ederfugle rundt i området og enkelte kom dog også i nærheden af lokkerne, men ikke helt ind.

Tågen begrænsede vores og fuglenes udsyn, så hvor mange fugle der reelt trak rundt i området ved jeg ikke, men vi så ikke fugle i store tal, men ud over ederfuglene fik dog selskab af hvinænderne og skalleslugerne, som jo naturligvis ikke måtte jages, men hvor hvinænderne altid er en fryd at følge i flugten. Mens vi lå og nød morgenen og snakkede, trak der en enlig ederfugl forbi, lige ude i kanten af tågen, ikke en fugl vi havde regnet med ville noget, men da den var næsten ude af sigte vendte den pludselig om og satte kursen direkte mod lokkerne, hvor Jens Ove slap skuddet da den slog fødderne ud til landing, hvorefter ederfuglen måtte i baljen.


Pram ved stor sten

Foto: Claus Lind Christensen


Jens Ove ud i vandet og veltilfreds kunne han bringe sin første ederfugle fra skydepram, med sig tilbage.


Foto: Claus Lind Christensen


Herefter fortsatte formiddagen som morgenen havde været, enkelte fugle trak rundt og men ingen ville i nærheden af vores lokkere, så kl. 10.30 besluttede vi os for at pakke sammen, efter en hyggelig formiddag, som havde givet lidt mere viden om Kalø vig, da området nok skulle prøves igen en anden gang.


Foto: Claus Lind Christensen


Efter at lokkere var pakket sammen og prammene var hægtet på Mopaen, gik turen atter mod Århus. Undervejs stødte vi da også på enkelte fugle men i tågen, som nu var blevet endnu mere tæt, var de meget svære at se. Dog forsøgte vi at sejle til nogle af dem, men med to pramme på slæb, var Mopaen ikke så let at styre, så vi kom kun næsten på skudhold, ja det vil sige da vi sejlede til en ung han, som lå inden for byzonen lykkes det, men det var jo blot for at se om vi kunne komme til den, for der kunne jo ikke skydes til den.

Tilbage i havnen fik jeg så set på GPS’eren som havde lavet balade fra morgenen af og problemet var åbenlyst, en af batterierne som jeg troede var opladelige var en ganske normal brunstensbatteri og ikke er så let at lade op i en oplader, så fejlen var hvis en ”fejl 40” altså en fejl der lå ca. 40 cm. fra GPS’en.
Herefter var der kun et at gøre og det var at få pakket vogntoget, hvor Gudenåprammen blev lagt op i Mopaen og Spidsprammen lagt oven på igen.


Foto: Claus Lind Christensen